Veterinären råder: Chippa din katt redan nu i höst

Veterinär Cesar Guevara befarar en boom på id-märkning av katter efter årsskiftet. "Vi tycker det är bättre att det görs på plats och nu så det blir gjort", säger han inför det nya lagkravet.

Cesar Guevara som bedriver Krokeks veterinärpraktik befarar att många kattägare missat det nya lagförslaget om id-märkning, vilket kan skapa stor efterfrågan vid årsskiftet.

Cesar Guevara som bedriver Krokeks veterinärpraktik befarar att många kattägare missat det nya lagförslaget om id-märkning, vilket kan skapa stor efterfrågan vid årsskiftet.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2022-11-09 08:00
undefined
Cesar Guevara anser att Jordbruksverket varit allt för lågmält när det gäller information om det nya registret. "Jag har själv katt och letade efter någonstans att registrera min katt, men det skulle ske först några veckor in på 2023". Nu har det dock ändrats till 1 januari då lagen träder i kraft.

Först stiftade Jordbruksverket en lag med nya djurskyddsregler som gick igenom den 15 juni 2020. Det skulle börjas ställas krav på kattägare som inte hade kontroll på okastrerade katter som gick ute. 

Men det nya regelverket visade sig verkningslöst i praktiken utan någon form av id-märkning, vilket veterinär Cesar Guevara kritiserade i NT 13 juli 2020, efter att Jordbruksverkets djurskyddsregler trätt i kraft.

– Jättebra att man ansåg att utegående katter ska vara kastrerade, men det viktigaste är att de är id-märkta. Annars har det ingen verkan, säger Cesar Guevara som driver Krokeks veterinärpraktik med sin hustru Louise.

2 mars 2022 kom beslutet om märkning och registrering av katter, då riksdagen röstade igenom en ny lag som ska gälla från 1 januari 2023.

undefined
Cesar Guevara som bedriver Krokeks veterinärpraktik befarar att många kattägare missat det nya lagförslaget om id-märkning, vilket kan skapa stor efterfrågan vid årsskiftet.

Nu befarar Cesar Guevara ett sent uppvaknande från de flesta kattägare. Veterinären uppmanar därför djurägarna att passa på att id-märka katten i samband med redan planerade veterinärbesök under hösten.

– Jag rekommenderar att man låter chippa sina katter nu. Då går det att registrera dem när den nya lagen träder i kraft. 

– I dag är id-chip ingen bristvara. Men Sverige är ett ganska litet land som stora aktörer på läkemedels- eller djurmarknaden inte prioriterar. Så de kan ta slut ganska fort. Just nu har vi brist på mindre sprutor och en antibiotika som heter Vibranord. I somras var det brist på rabiesvaccin när folk började resa efter pandemin, säger Cesar Guevara.

Veterinären efterlyser mer information från Jordbruksverket inför lagkravet.

– Jag har mejlat Jordbruksverket om broschyrer eller information som man kan lämna till djurägare, men inte fått något svar. Jag förstår att det ska träda i kraft 1 januari, men det hade varit bra om man redan nu kunnat lägga in och registrera sig, säger Cesar Guevara.

undefined
En förvildad kattkoloni utanför Enköping, vilket Jordbruksverket hoppas ska bli en ovanligare syn då ett tydligare ägarskap ska kunna knytas till kattindividen med hjälp av det nya registret.

Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket, berättar att registret först var planerat att öppnas ett par veckor in på 2023.

– Men nu jobbar vi på en plan att det ska vara klart 1 januari. Under hösten kommer vi successivt att gå ut med ytterligare information, det finns en seriös kommunikationsplan som kommer efter hand. Det vore bra om inte alla kommer precis 1 januari och märker sina katter, säger Anders Elfström.

Registret ska vara direktåtkomligt för både tull, polisen och länsstyrelser i Sverige. För djurägaren kommer registreringen kosta cirka 40-45 kronor i engångskostnad när den görs på jordbruksverkets hemsida. De som skickar in registrering manuellt kommer få betala upp emot 100 kronor i administrativ avgift. Sex personer kommer initialt jobba med registret, som innefattar katter från 4 månader till katter födda efter 1 januari 2008. 

Inledningsvis planerade Jordbruksverket att använda sig av Sverak samt Svenska Kennelklubbens register.

– Det visade sig vara omöjligt. Det var också mycket juridik som gjorde det svårt att genomföra, berättar Anders Elfström.

Hur tror ni lagen kommer bemötas av den vanlige kattägaren?

– De som är positiva till den här lagen tycker det är bra att man höjer statusen och tar kattens välmående på allvar. Sedan finns den motsatta sidan också, som anser att det här behöver man inte lägga sig i som myndighet. Men jag tror att de allra flesta katter redan är märkta så jag tror inte det är frågan om någon anstormning. Men det kommer bli en ökning, definitivt. 

Nya lagen

Från 2023 ska alla katter vara registrerade i Jordbruksverkets register. Det gäller även om katten redan är registrerad i ett frivilligt register som Sverak (FindUs) eller Svenska Kennelklubben.

För att märka katten ska du vända dig till en veterinär eller id-märkare. (chip eller tatuering i ett av kattens öron).

Kravet på märkning och registrering gäller katter födda 2008 och framåt. Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid fyra månaders ålder.  

Källa: Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!