Spott nej, svett ja. Coronakrisen skapar alla möjliga bekymmer. Inom cricketsporten – Starens läsare vet att det är friluftssysselsättning vi följer med närmast sjuklig passion här på sidan – funderar man som bäst om det ska införas ett förbud mot att spotta på bollen. Kastarna ("bowlers") brukar fukta och gnugga bollen med sin egen saliv innan kastet för att ge den bättre och mer oförutsägbar skruv i luften och därmed försvåra för slagmännen ("batters").
Men saliv är givetvis inte särskilt bra i dessa smittotider och därför ska metoden av allt att döma förbjudas. Däremot ska det fortfarande gå att påverka bollen med hjälp av svett. Svett sprider inte smittan. Svett från pannan anses fungera bäst i sammanhanget, även om det också händer att kastarna gräver djupt i sina egna armhålor i jakten på några värdefulla droppar. Rent generellt får bollen påverkas med, som det heter, "naturliga resurser".
För cricketåskådaren lär inte förbudet innebära någon större skillnad. Ögat hinner ändå aldrig uppfatta hur bollen beter sig i luften under det korta ögonblick när den svävar fritt mellan "bowlerns" kasthand och "batterns" slagträ. Inte minst som cricketarenorna alltid är utformade så att man, som publik, sitter ett par hundra meter ifrån den plats där allt händer. Nåja, det brukar vara nära till baren.
Cricketsäsongen ligger förstås, som allt annat, i träda för tillfället. Förhoppningen är att spelet ska komma igång den 1 juli och sedan ska man hinna med en fyra månader lång och intensiv säsong. Eller, "intensiv" är kanske inte rätt uttryck. Testmatcherna (landskamperna) brukar hålla på i fem dagar medan man stökar undan matcherna i engelsmännens eget grevskapsmästerskap på fyra dagar. Det tar sin tid att spela cricket. Och det går bara att göra det när vädret är sensationellt fint. Vi får väl ser var säsongen tar vägen.
I brist på nya upplevelser får man sluta ögonen och minnas gamla. Fjolårets episka besök på The Oval i London, söder om floden, var en stark upplevelse när hemmalaget Surrey och gästande Hampshire efter fyra dagar gemensamt kom fram till att matchen slutat oavgjort. Inte oväntat. Nästan alla cricketmatcher slutar oavgjort. Tjusningen ligger i det sävliga spelet, traditionen och miljön snarare än i resultatet.
När London öppnar igen får det bli ett besök på Lord´s. Middlesex verkar starka i år.