Bolaget varslar tolv personer - efter miljonförlusten

Louis de Geer konsert & kongress varslar tolv personer om uppsägning. Bakgrunden är alla inställda evenemang. "Mycket tråkigt", säger bolagets ordförande Roger Källs (S).

Louis De Geer & Kongress har drabbats hårt av pandemin. Inställda konserter och konferenser gör nu att bolaget varsalar 12 personer om uppsägning.

Louis De Geer & Kongress har drabbats hårt av pandemin. Inställda konserter och konferenser gör nu att bolaget varsalar 12 personer om uppsägning.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2021-04-07 20:00
undefined
Louis De Geer & Kongress har drabbats hårt av pandemin. Inställda konserter och konferenser gör nu att bolaget varsalar 12 personer om uppsägning.

2020 var ett katastrofår för kommunala bolaget Louis de Geer konsert & kongress i Norrköping AB. Bolaget gick tio miljoner kronor i förlust 2020 och prognosen för i år är knappast mycket bättre. I år räknar bolaget på ett minus med 7,6 miljoner kronor. Och i värsta fall – om inte samhället öppnar upp igen – med ett minus på ungefär tolv miljoner kronor för 2021. Som en konsekvens varslar bolaget om uppsägning av tolv personer.

– Allt har fått ställas in och då har vi blivit tvungna att se över våra kostnader. Då hamnar vi i att vi måste varsla anställda. Det är förstås hur tråkigt som helst, säger Roger Källs (S), ordförande i Louis de Geer konsert & kongress.

Vilka är det som får sluta?

– Tidigare har vi behållit säljpersonal, men nu är det rakt över som vi säger upp folk, enligt lagen om anställningsskydd (LAS), med de undantag som vi kan göra enligt lagen.

undefined
Roger Källs (S) är ordförande i Louis De Geer Konsert & Kongress.

Han ser inte att bolaget kunde ha gjort på annat sätt än det man nu gör. Han pekar på att man har dragit ned på alla andra kostnader i så stor utsträckning som man kan. Trots det nattsvarta läget hoppas ändå Roger Källs på en höst där konserter och kongresser kan hållas. 

– Om samhället öppnar upp kommer vi att få arbeta för högtryck och då kommer vi ta tillbaka de varslen. Jag tycker ändå att man måste tro på det. Att vaccinationer och annat ger effekt så att samhället öppnar upp, säger han.

undefined
Liselotte Andersson är vd för Louis De Geer Konsert & Kongress.

Liselotte Andersson är bolagets vd. Hon säger så här om läget:

– Det är tufft och aldrig roligt att varsla. Jag hoppas att det kommer en öppning av samhället i höst och jag ser att det är bra bokningsläge från sommaren och framåt. Vi har exempelvis lika många konserter planerade till hösten som under ett helt kalenderår. Och blir det så att det öppnar upp är förhoppningen att vi kan dra tillbaka varslet.

Enligt värstascenariot kan ni komma att backa med tolv miljoner kronor i år. Kommer det att bli fler besparingar om det här inträffar?

– Det är svårt att säga just nu. Men i den prognos vi presenterat som värsta scenario ligger ett antal besparingar redan. Vi inväntar också ett regeringsbeslut om hyresstöd och eventuell möjlighet att söka omställningsstöd. Det kommer förstås också att påverka resultatet, men finns i nuläget inte med i prognosen. Vi har också omförhandlat löpande avtal, så vi har verkligen dragit ner alla de kostnader vi kan påverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!