Bolaget gör comeback - efter konkursen

"Jag är optimistisk. Jag tror att nystarten av bolaget kan locka tillbaka våra gamla kunder", säger Anders Ohlson, vd för omstartade Hertzmans.

Anders Ohlson hoppas att bolaget har återanställt de som slutat efter konkursen.

Anders Ohlson hoppas att bolaget har återanställt de som slutat efter konkursen.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2020-06-08 12:00

I påskas kom beskedet. NGL Vatten & energiteknik i Linköping försattes i konkurs tillsammans med systerbolaget Hertzmans Rörservice AB i Norrköping. För Anders Ohlson, som då var satt att driva Hertzmans i Norrköping, kom konkursen som en blixt från klar himmel.

– Så var det nog för alla av oss här i Norrköping. Vi visste att vi tappat en del kunder. Men aldrig att det skulle vara så illa att konkursen stod för dörren. Det hade vi inte riktigt förstått, säger Anders Ohlson. 

Varför gick ni i konkurs?

– Det beror säkert på flera saker. Men vi blev uppköpta 2016 och med tiden tror jag att det mer och mer framstod att vi inte riktigt passade ihop med vår ägare. Och sedan, när huvudägaren blev sjuk och en person skulle ta över och driva verksamheten, tappade vi ännu mer. Det finns flera saker. Men vi tappade kunder helt enkelt och det håller inte, säger han.

Men allting kan svänga. Så gjorde det också för Norrköpingsföretaget. Ingen ville ge upp och med eftertanken började frågor ställas. Frågor om hur ett företag med över 30 år i branschen kunde göra någon slags comeback?

– En av rörmokarna som jobbar här i Norrköping känner Christian Nossbring som driver Norrköpings kakelungsmakeri. Han ringde upp Christian och frågade om han var intresserad av att vara med i Hertzmans. Först sa han "nej". Sedan, efter ett tags funderande, ändrade han sig. Christian äger i dag tillsammans med sin fru det som ska bli Hertzmans VVS, säger Anders Ohlson som blir vd i det nya bolaget.

Just nu väntar bolaget på att få klartecken från Bolagsverket att köra igång verksamheten. Under tiden håller man på att etablera sig i nya lokaler i Kolmården. Exakt där kakelugnsmakeriet ligger.

– Vi kommer sitta i tillfälliga lokaler. Men snart ska vi in i våra nya utrymmen. Det håller på att byggas klart, så att vi kan komma in. Jag hoppas att klartecknet från verket ska komma snart. Det måste väl ändå vara lite roligt att Bolagsverket får in papper om nystartade företag så här i coronatider, säger han.

undefined
Anders Ohlson ser ett företag med bra anda.

Ja, hur påverkar coronapandemin er?

– Det är klart att det är tuffast möjliga förutsättningar att dra igång ett nytt företag. Mycket är osäkert just nu. Men klarar vi det här så klarar vi mycket. Jag känner att vi har ett bra gäng som kommer ifrån bolaget som gick i konkurs. Det finns en positiv inställning. Även om konkurrensen är tuffast möjlig i Norrköping, säger Anders Ohlson.

Han tror att bolaget kommer att kunna växa till sig och stå starka. Inom ett år hoppas han att de fem rörmokare, en kylmontör och en lärling som fick lämna bolaget efter konkursen kommit tillbaka igen. Han förklarar den positiva känslan.

– Vi vill att Hertzmans ska uppfattas som bolaget var förut. Som ett bolag som tar bra hand om sina kunder och har duktig personal. Vi kände ju det när bolaget gick i konkurs, att vi inte hade fått jobba utifrån vår potential. Vi är starka när det gäller all slags rörmokeri, men även när det gäller fjärrvärme och värmepumpinstallationer.

undefined
Så här ser det ut i byggnaden de ska flytta in i. Just nu.

Vad blir tuffast?

– Det finns förstås en hel del utmaningar. Konkurrensen är som sagt var tuff. Men vi kommer jobba för att gamla kunder ska hitta tillbaka till oss. Vi måste visa att vi är ett bra gäng och det tar tid att bygga upp förtroende. Vi tänker oss Östergötland som vår marknad. Men jag bor i Vingåker och det är också möjligt att vi kikar på södra Södermanland också, säger Anders Ohlson.

VVS

VVS står för värme, ventilation och sanitet.

Ofta tillhör branschen byggindustrin. Dels med de tekniska system i byggnader som planeras. Men även med de produkter som finns. Som exempelvis toaletter.

För att bli VVS-montör måste man först gå den treåriga gymnasieutbildningen VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS. 

Efter det 850 timmar multiplicerat med 4 perioder, alltså cirka två år som lärling på ett företag. Därefter avlägger man branschprov för att bli branschcertifierad VVS-montör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!