Det var i september 2012 som den förre vård- och omsorgschefen Lars Carlsson direktupphandlade ett förmånligt treårsavtal med Bogruppen i Östergötland AB i strid med LOU, lagen om offentlig upphandling. Avtalet avsåg boendestöd åt personer med psykiska funktionshinder och missbruk.
När detta kom till kommunens kännedom slutade både socialkontoret och vård- och omsorgskontoret att nyplacera hos Bogruppen. De som redan beviljats boendestöd fick dock behålla sina placeringar.
9,5 miljoner
I början av juni skickade Bogruppens jurister en skrivelse till vård- och omsorgskontoret där de uppmanar kommunen att fortsätta placera klienter hos bolaget enligt ramavtalet. Om kommunen vägrar kommer Bogruppen kräva 9,5 miljoner kronor i skadestånd för inkomstbortfall.
– Beslutet att inte längre placera brukare hos Bogruppen är – med hänsyn till att det i praktiken släcker ut bolagets inkomstkälla – ett väsentligt åsidosättande av kommunens skyldigheter enligt ramavtalet, skriver Bogruppens jurister.
Vård- och omsorgsnämnden har bestridit Bogruppens krav med motiveringen att ramavtalet aldrig garanterat någon lägsta volym för tjänsterna.
Hotas av vite
Vård- och omsorgskontoret har i dag nio placeringar med boendestöd hos Bogruppen, och socialkontoret fem. Dessutom delar nämnderna på kostnaderna för ytterligare på tre placeringar.
Under 2013 betalade kommunen drygt 20 miljoner kronor till Bogruppen. Och sedan januari 2014 har man köpt boendestöd för nästan 15 miljoner kronor. Detta trots att gränsen för direktupphandling går vid 500 000 kronor.
Trots att direktupphandlingen blivit ett ärende för konkurrensverket, och kommunen hotas av vite, finns inga planer på att avbryta pågående placeringar.
– Vi vet att det strider mot LOU, och att socialtjänstlagen inte på något sätt är överordnad lagen om offentlig upphandling. Men ibland måste vi tänka på klienternas bästa, och då väljer vi att rätta oss efter socialtjänstlagen, säger Janne Andersson, verksamhetschef för missbruksvården på socialkontoret.
Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, håller med.
– Eftersom det här är boendestöd för mycket komplicerade personer med komplexa behov har vi valt att låta dem behålla sina placeringar. Detta eftersom vi inte kunnat tillgodose deras behov på annat sätt, säger han.
Bryter mot lagen
Kristoffer Sellfors, jurist på Konkurrensverket, är kritisk till kommunens agerande.
– Det verkar som att kommunen har satt sig i en situation där de, oavsett vad de gör, tvingas att bryta mot lagen – antingen de åtaganden de har enligt socialförsäkringen, eller mot upphandlingslagstiftningen. De måste välja, de kan inte agera enligt ett sätt som är kompatibelt mot båda, säger han.
Gång på gång återkommer Janne Andersson och Magnus Johansson till hur svårbehandlade klienterna är, och hur komplexa behov de har. Enligt de båda cheferna är Bogruppen det enda alternativ som hittills kunnat möta klienternas behov. Ändå betalar kommunen inte Bogruppen för mer än tillgång till lägenhet – som klienten själv betalar hyran för – jourpersonal, stödinsatser två - sex timmar om dagen, terapisamtal, uppföljningsmöten och rapportering till kommunen. Och insatserna behöver bara uppfyllas om klienten vill. Dygnspriset per brukare varierar mellan 1 888 kronor och 3 136 kronor, beroende på stödinsats.