Boende kräver: "Bygg stängsel för barnens säkerhet"

Stängsel eller plank behövs utmed det livsfarliga järnvägsspåret som barnfamiljer bor nära. Det menar boende i Strandhugget.

Erhan Lindquist i Strandhugget känner oro för barnens säkerhet. Det saknas stängsel på Södra stambanans sträcka förbi bostadsområdet.

Erhan Lindquist i Strandhugget känner oro för barnens säkerhet. Det saknas stängsel på Södra stambanans sträcka förbi bostadsområdet.

Foto: Sara Segraeus

Norrköping2021-02-17 06:00

Östgötapendeln, godstågtrafik och intercitytåg mot Göteborg och Malmö dundrar förbi Strandhugget på Södra stambanan, där trafiken pågår även nätter och helger.

Boende i området oroas av att järnvägsspåren ligger nära och utan något staket eller plank som hindrar barnen från att leka eller vistas på rälsen.

– Det är ju livsfarligt. Det borde finnas ett staket för att skydda barnen, eller ännu hellre ett bullerplank förstås, säger Erhan Lindquist.

– Tidigare var ju detta ett sommarstugeområde, men nu bor många barnfamiljer permanent här. Vi har varnat våra egna barn för att vara vid spåren, men det finns andra som bor ännu närmare än vi gör, fortsätter han.

Kommunen planerar inte något stängsel. Däremot har Trafikverket planer på att uppföra bullerskärmar i Strandhugget och Eksund. Men dessa dröjer. Den geotekniska undersökningen, som var planerad i år, är framflyttad till nästa år.

– Skälet är brist på pengar, säger Per Högner, projektledare på Trafikverket.

I Strandhugget är har man förordat en skärm som är högre än två meter och ungefär 600 meter lång. I östra Eksund föreslås en lägre skärm som är närmare 500 meter lång.

– Om allt går som vi önskar kan skärmarna byggas 2023–2024. Det hänger ihop med budgeten. Men vi kan även drabbas av andra käppar i hjulet. Till exempel om någon överklagar en upphandling eller om vi stöter på problem under den geotekniska undersökningen, säger Per Högner.

I Strandhugget bedöms ett fåtal bostadshus vara drabbade av "mycket höga ljudnivåer" och många hus har lägre ljudnivåer. I östra Eksund anses också relativt få hus ha problem med höga ljudnivåer. Men skärmarna till en låg kostnad anses vara samhällsekonomiskt lönsamt.

– Vi tittar på den samhällsekonomiska nyttan, om tillräckligt många fastigheter kan dra nytta av den långa skärmen, jämfört med vad det kostar, säger Per Högner.

Vilken effekt ger bullerskärmarna?

– Det varierar lite beroende på hur man bygger dem, men man vill att de ska ta bort minst tio decibel. Det ger ofta bättre effekt med en spårnära skärm än en fastighetsnära skärm.

Totalt har 25 bostadsområden ljudnivåer över 65 decibel mellan Norrköping och Katrineholm. Det framgår av en rapport, gjord av Ramboll på uppdrag av Trafikverket 2019. 14 områden pekas ut – exempelvis Norsholm och Hallberga – där bullerskyddsåtgärder är samhällsekonomiskt lönsamma, enligt myndighetens beräkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!