Bingo-ett spel som har upplevt både uppgång och fall

Gunnarstorps IF i nordvästra Skåne var först ut. Det första organiserade bingospelet i Sverige arrangerades den 9 september 1961. Resultatet blev en succé och många föreningar följde efter. Men i slutet av 1960-talet höll bingospelet på att stoppas helt.

Foto: Karlsson Lisa

Norrköping2007-12-08 00:15
Det finns en historia bakom allting. Vad som utspelade sig i Gunnarstorp i början av 1960-talet spred sig snabbt som en löpeld runt om i landet. Bingohallar och bingolokaler växte fram när föreningarna försökte att få in ytterligare pengar till klubbkassan. I Norrköping var det bland annat IFK Norrköping, IF Sylvia, Nais, Hageby IF och IK Sleipner som stod som arrangörer. Lokaler hyrdes bland annat av Folkets Hus och Verkmästarförbundet.Utropare
Ursprunget till bingo ska ha varit ett lotteri i Italien under 1500-talet, kallat Gioco del Loto, men den typen av spel vi känner igen idag har den amerikanske leksaksförsäljaren Edwin S Lowe som upphovsman.I december 1929 var denne på resa till Jacksonville, Georgia, där han stötte på ett kringresande tivoli. Lowe stannade till och såg att det var fullt med folk vid en av bodarna till tivolit.Där var all aktivitet koncentrerad omkring ett hästskoformat bord, täckt med numrerade kort och en massa bönor. Spelet var en variant av Lotto med namnet Beano. Utroparen drog små träplattor med nummer från en gammal cigarrlåda, varefter han ropade numret högt.Spelarna undersökte därefter sina kort för att se, om det innehöll det utropade numret. Om det fanns, lade de en böna ovanpå numret. Det här fortsatte tills en person hade fyllt en hel rad med bönor på numren på deras kort, antingen horisontalt, vertikalt eller diagonalt. När det hände, ropade personen "Beano"! och kunde därefter hämta sitt pris.Bingo!
Edwin Lowe blev fascinerad av spelet och hemkommen till New York köpte han några torkade bönor, en nummerstämpel och kartong. Han bjöd in vänner och påtog sig själv rollen som utropare. Efter en runda märkte Lowe att en kvinna var nära att vinna. Hon blev gladare och gladare, vartefter bönorna blev lagda på hennes platta. Då det sista numret äntligen blev utropat, reste hon sig hastigt, men glömde i sin iver, vad hon skulle ropa, och istället för Beano hastade hon ur sig; "Bingo"!Ett spel var fött. Succén var enorm i USA och snart började folk att kopiera spelet. Men Lowe hade huvudet på skaft och bad sina konkurrenter att betala honom en dollar om året för att få kalla spelet för bingo.Ett väldigt lågt pris för att undgå rättsprocesser, och snart var namnet legendariskt.Till Europa kom bingo efter andra världskriget och till Sverige via Danmark i början av 1960-talet. Det som utspelade sig den där septemberkvällen i Gunnarstorp var således ett experiment för att få in ytterligare pengar till klubbkassan. Men i mitten av 1960-talet började myndigheterna att dra öronen åt sig, så även i Norrköping.För att få vara med och spela bingo krävde de arrangerande föreningarna ett medlemskap. Men oftast var det bara att lösa medlemskort
i kassan och att sätta sig att spela.Stred mot lagen
När bingoflugan härjade som värst ökade exempelvis IF Sylvia sitt medlemsantal från 250 till 700, medan IFK:s damsektion ökade från 260 till 480 medlemmar. I en del fall hade klubbarna även glömt att söka tillstånd. Det sammantaget var i strid med lotteriförordningen.Under åren 1967-1968 skrev NT spaltmeter om myndigheternas jakt klubbarnas bingospel. De tre stora; IFK, Sleipner och Sylvia fick också betala böter för det som kallades olagligt bingospelande.Idag är det andra tider. Bingolotto är folkrörelsens, och framför allt idrottens främsta finansieringskälla. Totalt 11000 föreningar tar aktiv del i lottförsäljningen, som varje vecka omfattar cirka 1,5 miljoner lotter (2003). En verksamhet, som årligen genererar omkring 1 miljard kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!