Längs med E22, vid Navestad industriområde, ska Bilprovningen öppna 1 juli. Lokalerna ägs av Subnova AB som också blir granne. Platsen har handplockats av Bilprovningen tack vare sitt läge.
– Det vår så vi tänkte, nära till E22 och pendlingstrafiken mellan Norrköping och Söderköping. Helt rätt läge. Vi har många från den här delen av Norrköping som sitter och åker idag till andra sidan stan. Vi har bara en station i stan idag och det är den i Herstadberg, säger Mikael Halldin.
En eller två av Bilprovningens anställda kommer utgå från Navestadgatan 38B och den nya lokalen.
– Till en början blir det en port här. Blir det mycket att göra, så kanske vi hyr en till. Men det är nya fräscha lokaler. Vi ska bara in med våra lyftar och sådant material, berättar Mikael.
Tidigare hade Bilprovningen en station strax före Kungsängens flygplats i Norrköping. Men den försvann i samband med avregleringen 2010 då Bilprovningens monopol försvann och delar av verksamheten såldes ut i landet till andra aktörer. Våren 2013 hamnade den avknoppade stationen och många andra inom koncernen Besikta bilprovning.
Idag fungerar statliga Bilprovningen på samma villkor som alla affärsdrivande företag och har 97 stationer i landet.
Är det hård konkurrens på marknaden?
– Klart att det märks. Det är stor konkurrens. Det är inte lika lång framförhållning som det var förr. Då bokningarna låg på fyra till sex veckor som det var förr. Men vi är fullbokade om dagarna, säger Mikael Halldin.
Har branschen påverkats av pandemin?
– Det har vi inte egentligen, inte mer än att besiktningarna sköts upp. Så de här månaderna som kommer har vi hur mycket som helst att göra. Idag när besiktningarna inte styrs efter registreringsnumret som tidigare kan det vara svårare för den enskilde ägaren att ha koll på besiktningstiden. Men vi har massor att göra.
Nya bilar och ny teknik, innebär det stora skillnader för er?
– Det gäller att vara uppdaterade på dagens bilar. Vi har egna utbildningar, datortester. Det är lite nya lyftpunkter på elbilar som till exempel Tesla. Det är viktigt att ha koll på dem. Vi får speciella handböcker så vi har kunskap när det kommer nya modeller, eller om vissa bilar har särskilda lösningar, säger Mikael Halldin, som ansvarar för samtliga Bilprovningens anläggningar i Östergötland.