Bilisten får böta – efter att ha avslöjats i bussfilen

En civil polisman såg hur en bilist körde i bussfilen för att komma före i kön. Ett tilltag som kom att kosta 1 000 kronor i böter.

Mannen dömdes till böter sedan han kört otillåtet i bussfilen.

Mannen dömdes till böter sedan han kört otillåtet i bussfilen.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-09-24 21:00

Den 12 augusti stod polisen på Söderköpingsvägen, i norrgående körfält, i höjd med Centralbadet. En polisman fick se hur en 46-årig bilist körde i det högra körfältet som är avsett endast för busstrafik. Föraren stoppades och upplystes om att han gjort sig skyldig till ett trafikbrott.

Händelsen har nu varit uppe i Norrköpings tingsrätt för avgörande.

46-åringen uppger att körde från Söderköping in mot Norrköping. På den aktuella platsen var det kö i båda filerna och trafiken stod stilla. Han körde själv i vänsterfilen och blev då omkörd av en bilist som kom i högerfilen.

undefined
Mannen dömdes till böter sedan han kört otillåtet i bussfilen.

46-åringen har berättat att han såg att en bil stod parkerad vid vägkanten lite längre fram i den vänstra filen. Mot bilen lutade sig en polis som viftade svepande med en polisspade. Mannen trodde då att det rörde sig om en trafikolycka längre fram och att polismannen vinkade fram trafiken i bussfilen. Det gjorde att han åkte ut i bussfilen, men polisen ska då ha vinkat tillbaka honom i vänsterfilen igen. 46-åringen hävdar att polismannen därefter återigen ska ha tecknat att han skulle åka i bussfilen.

När han kom fram till polismannen blev han stoppad.

Polismannen har under utredningen berättat att han den aktuella dagen arbetade civilt. Han såg hur 46-åringen och en annan bilist använde bussfilen för att köra om andra fordon. Polismannen har under ed vittnat om att han iakttagit hur 46-åringen körde i bussfilen och först därefter signalerat till honom att stanna.

Tingsrätten dömer nu 46-åringen för brott mot trafikförordningen till böter på 1 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!