Bottennappet i Strömmen var stulen bil

En sommardag för 30 år sedan försvann Kristina Mandorfs bil spårlöst. Förra veckan kunde NT äntligen avslöja för henne var den tagit vägen.

Bilen som stals på 90-talet återfanns på botten av Strömmen.

Bilen som stals på 90-talet återfanns på botten av Strömmen.

Foto: Kenneth Israelsson

Norrköping2024-07-13 05:00

I början av 90-talet hade Kristina Mandorf precis tagit körkort och köpt sin första bil. En dag packade hon bilen inför en semesterresa med kompisar och parkerade den utanför sin lägenhet på Knäppingsborgsgatan. Dagen efter var bilen borta.

– Jag hade packat ett tält och lite smågrejer. Sedan sov jag några timmar. På morgonen när jag vaknade och tittade ut genom lägenhetsfönstret var det tomt, berättar Kristina Mandorf.

– Då rusade jag ut och hittade dörrhandtaget. Det var det enda som fanns kvar.

Direkt ringde hon polisen för att anmäla sin Volkswagen Polo som stulen.

– Jag var nyss fyllda 20 och förtvivlad. Jag hade aldrig ringt polisen innan. Vad säger man? "Hjälp min bil är borta!".

undefined
Kristina Mandorf blev förtvivlad när hennes bil stals från parkeringen utanför hennes lägenhet. Nu, 30 år senare, har den hittats på botten av Strömmen.

För den 20-åriga Kristina Mandorf var förlusten av hennes bil lika oförklarlig som förkrossande.

– Det var en gammal bil men jag var supernöjd, och så var den bara borta. Jag fattade ingenting. Den stals ju knappast för att den var värdefull.

I bilen hade hon även packat sina bästa kassettband.

– Dem var jag jätteledsen för. Jag hade fyllt bilen med mina allra bästa band och tänkt "det här ska vi lyssna på", och så försvann de.

Bilen återfanns aldrig – förrän nu. 30 år senare. På botten av Strömmen.

Efter en tids problem med att fiskedrag fastnade i något vid Refvens grund fick ett gäng fiskare nog. Med hjälp av en undervattenskamera kunde de se metalldelar på botten. De fäste en dragg i vraket och upp ur vattnet drog de en Volkswagen Polo. Enligt Kenneth Israelsson, verksamhetsansvarig på Cityfiske i Norrköping, har bilen troligtvis flyttats av det hårda vattentrycket efter vintern.

undefined
Bilen i Strömmen orsakade problem för fiskare vid Refvens grund, berättar Kenneth Israelsson, verksamhetsansvarig på Cityfiske i Norrköping.

– Den hamnade precis där nere där grabbarna står och fiskar. Så fort de kastade ut blev de av med all utrustning, berättar Kenneth Israelsson.

Trots bilens skick efter flera decennium i vattnet, gick det att urskilja vad som stod på registreringsskylten. På så sätt kunde fordonets ägare identifieras. Efter flera samtal fick NT kontakt med Kristina Mandorf, som äntligen fick reda på vad som hänt med hennes allra första egna bil.

– Jag tänkte "det är inte möjligt!". Varför puttar man en bil i Strömmen? Jag hoppas inte någon åkte i med den. Det vore ju fruktansvärt.

undefined
Hur bilen hamnade i Strömmen är fortsatt ett mysterium.

Nu är resterna av bilen på skroten – och fiskare vid Strömmen kan fånga lax och öring utan problem. Men mysteriet om hur bilen hamnade i Strömmen kvarstår.

Vet du hur Kristina Mandorfs bil hamnade i Strömmen? Skriv till oss på tipsa@nt.se! Du får vara anonym.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!