Gymnasielever från hela Östergötland visade på torsdagen upp sina företag på mässan som anordnas av Ung Företagsamhet (UF). Lindens köpcentrum kryllade av ambitiösa ungdomar som var ivriga att berätta om sina varor och tjänster.
En av dem var Ida Rosberg som under sitt utbytesår i Kenya träffade ägaren till en butik med exklusiva märkesjeans. Hon fick veta att allt som inte såldes dumpades i stora klädhögar, och därifrån växte affärsidén till RetroBlue UF fram.
– Många stora klädjättar i industriländerna skickar sitt avfall till Afrika för att det är en billigare lösning. Det dumpas 15 miljoner plagg i veckan. Vi bryter den här onda cirkeln genom att köpa jeansen från leverantörer i Kenya och sälja vidare här i Sverige, Ida Rosberg.
Och företaget har minst sagt gått bra, med 120 000 kronor i omsättning. Samtidigt gör Buster Lison Almkvist, Eric Jakobsson, Ida Rosberg och Maja Wahrén en insats för miljön och bidrar till att öka intäkterna för leverantörerna.
– Jeans är ett av de mest resurskrävande plaggen att tillverka men har också en bra hållbarhet. Med de stora valutaskillnaderna tjänar både vi och leverantören på samarbetet, säger Maja Wahrén.
Även Guldgåvan UF har en koppling till just Kenya. De säljer presentkorgar som är flätade av kenyanska kvinnor och fyller dem med honungsprodukter producerade i Östergötland.
– För varje såld korg går 100 kronor till en organisation som stöttar kvinnor i slummen. Så vår försäljning går till deras löner och hjälper dem att försörja sina familjer, berättar VD Noa Karlsson.
På övervåningen står Viktor Malmqvist och Vilhelm Andersson från Ski Tote UF. De säljer en portabel skidväska som de syr själva av material från gamla bilbälten.
– Jag åker själv väldigt mycket skidor och kände att de är väldigt bökiga att släpa på. Så jag fick den här idén om en smartare lösning för att enkelt bära med sig sina skidor, säger Vilhelm Andersson.
Året som unga företagare fick en bra start då de vann en pitchtävling för Norrköpings gymnasium. På mässan tävlar de i kategorierna årets hantverk och årets innovation. Men det har inte varit en helt bekymmersfri resa.
– Det har varit lärorikt att lära sig hur man startar ett företag, allt jobb som ligger bakom och hur viktigt det är att lära känna varandra. Det har varit lite upp och ned med grupparbetet men det är ändå konflikterna som har gjort oss bättre, säger Viktor Malmqvist.
När NT får en pratstund med Vilhelm och Viktor i Ski Tote har de precis haft besök av kommunpolitikern Sophia Jarl (M), som ingick i juryn med inriktning på hantverk.
– Hittills har jag träffat tre företag. Jag är imponerad av deras initiativrikedom och att alla satsar på hållbarhet. Min uppfattning är att de har bra koll på kostnaderna för materialet, men jag vill också att de tänker på allt arbete som inte är kopplat till själva produktionen. All tid som en egenföretagare måste lägga ner för att kunna försörja sig, säger oppositionsrådet.
Sophia Jarl hade bland annat sällskap av kommunalråden Maria Sayeler Behnam (S) och Monica Holtstad (L). Även Linköpings toppolitiker Nicklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) syntes i vimlet. Över 100 personer från det regionala näringslivet och politiken utgjorde jurygrupperna som skulle bedöma företagen i 12 tävlingskategorier.
Totalt var det 210 utställare på Lindens nedre och övre plan.
– Det är rekord. Så här många företag har vi aldrig haft tidigare, säger Elma Markström, skolinspiratör på arrangerande Ung Företagsverksamhet (UF).
Ditt spontana intryck av årets mässa?
– Fantastiskt. Det har varit jätteroligt att se de som är här från grundskolan. Kul att det är så mycket folk som kommer och tittar, det är ju en fördel att vara inne i en galleria, säger Elma Markström.
I samband med torsdagens UF-mässa i Linden avgjordes även Östergötlands UF-mästerskap. Tisdagen den 18 mars bjuds de nominerade UF-företagen i samtliga kategorier i UF-mästerskapen in till en galainspirerande prisceremonin på Östgötateatern.
Den 18 mars ska UF-företag från hela länet hyllas i nio olika kategorier.