Det stora tegelhuset på Kungsgatan 59 har varit mörkt under många år. Dörrnischen in från Kungsgatan har bakom sina gallergrindar varit skräpfylld. Men nu är det städat på platsen och på våning ett har ett gäng från Skanska flyttat in.
– Jag tror att det var i mars 2019 som vi flyttade in här. Vi har tillfälligt gjort iordning första våningen med kontorsplatser och ytor för våra arbetare. Totalt är vi ungefär 80 personer som jobbar här, säger Pernilla Jarl, projektchef på Skanska.
Det är arbetet med projektet Kvarntorget som har gjort att Skanska huserar i byggnaden. Första byggnaden att stå färdig är Bergskvadraten, med 101 hyreslägenheter och ett äldreboende som är klart i sommar. Och bygglov är sökt för projektet Färgeriet, med bostadsrätter i hörnet av Kungsgatan och Kvarngatan. Det gamla huset som Skanska nu sitter i kallar de själva för Q-huset.
– Huset är q-märkt, vilket betyder att fasaden ska bevaras. Vi har en tanke om att vi ska bygga om, men vi vet inte på vilket sätt än, säger Pernilla Jarl.
Huset byggdes i två etapper, 1905 och 1917, och arkitekterna bakom det är Norrköpingsbekanta Pihlström och Eklund. Byggnaden tjänade under lång tid som konstullsfabrik.
– Men vi tror också att det haft något att göra med IFK Norrköping, säger Pernilla Jarl och pekar på en väggmålning med en hyllning till några av IFK:s mästartitlar.
Faktum är att huset delvis har fungerat som lokal för Peking fanz. Under 2004 till 2008 höll de till här.
Utöver Skanskas lokaler på våning ett är huset tomt. Fem våningar står orörda sedan många år och här och var syns spåren från både konstullsfabriken och Peking fanz. I ett av rummen har någon obehörig klottrat på golvet.
– Det finns lite graffiti på en sidan av fasaden också, men annars har det faktiskt fått stå ifred, säger Pernilla Jarl.
Vad som kommer att hända med huset är som sagt var inte bestämt. Att bygga om de cirka 6 000 kvadratmeterna till bostäder menar Pernilla Jarl kan bli svårt. Byggnaden är djup och det gör det svårt med en planlösning där bostäderna har tillräckligt mycket dagsljus enligt byggreglerna. Eftersom byggnaden är q-märkt får det dock inte rivas.
– Vi har pratat om både gymnasieskola och kontor. Men det är svårt att få till det med tanke på ljusinsläppet. Men vi för diskussioner om framtiden för huset hela tiden, säger Pernilla Jarl.