– Är det verkligen vi pensionärer som ska betala mer till kommunen, det är en fråga man kan ställa sig, säger Inga-Britt Johansson, medlem i Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Ljura.
Hon pekar bortåt PRO-lokalen i Kardusen, på andra sidan parken från där hon bor. Ännu kan hon ta sig dit själv. Men hon är 92 år och oroar sig för hur det ska bli i framtiden, när hon kanske behöver färdtjänst för att komma dit.
Den första juli ändrades nämligen priserna för färdtjänst. För den som reser tio kilometer eller kortare innebär de nya priserna en ökning på 8 kronor, det vill säga 44 procent. För en del som åker längre innebär det dock en prissänkning. (Se faktarutan här intill)
Anledningen till att kommunen har beslutat att höja priserna för korta sträckor är att kostnaderna för färdtjänst har ökat i och med ett nytt upphandlingsavtal, berättar Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.
– Dessutom var det länge sedan vi höjde priset för färdtjänst och Norrköping har legat väldigt lågt jämfört med resten av landet, säger hon.
Enligt Kent-Oskar Värlander, ordförande i PRO Ljura, är det få pensionärer som gör långa resor, och därför är det många av dem som förlorar på det nya systemet.
– Man åker kanske till sin vårdcentral eller till sin PRO-förening. Det blir 52 kronor fram och tillbaka. Och om man dessutom behöver en anhörig med sig för att hjälpa en från bilen till dörren så blir det 52 kronor till. Man kan tycka att en ökning på åtta kronor inte är något att prata om, men det blir pengar, säger han.
Kent-Oskar Värlander menar att den här prishöjningen riskerar att leda till att så kallade fattigpensionärer avstår från att göra saker för att de inte har råd med färdtjänst.
– Det kan bli så illa att de som har dålig pension inte kan åka till ett PRO-medlemsmöte till exempel. Det tycker inte jag är bra, för pensionärerna har inte så mycket att göra. De vill ju gå på möten för att träffa varandra och prata. Särskilt nu efter pandemin. Alla vill prata, när vi har möten går det inte att få tyst på dem, säger han.
Karin Jonsson förklarar att hon förstår att det kan kännas tungt för de som behöver betala mer nu.
– Men så är det ju alltid med höjda avgifter om man har väldigt dåligt med pengar. Prishöjningar blir väldigt kännbara, säger hon.
Kommunen kommer att ha ökade kostnader för färdtjänst på mellan 13 och 14 miljoner kronor per år framöver och Karin Jonsson tycker att prishöjningen är skälig.
– Vi har fått så mycket kostnader i färdtjänsten, och någon måste betala det hela. Kommunen tar ju den största delen, men den som åker får i vissa fall betala en åtta kronor högre avgift per resa.
Menar du att det inte fanns något annat ni kunde göra?
– Nja, då hade man behövt gå in med ännu mer skattemedel här och vi låg ju förhållandevis lågt när det gäller färdtjänstpriset. Vi diskuterade att sätta ett tak för antalet resor varje person får göra, men kom fram till att vi hellre ser en avgiftshöjning.
För vissa pensionärer handlar det här om mycket pengar och de kanske avstår från att göra saker för att de inte har råd med färdtjänst. Vad vill du säga till dem?
– Det är ju tråkigt om det ska vara så, men samtidigt har vi ett system med försörjningsstöd för de som har det allra sämst i Sverige. Man ska kunna ha en rimlig levnadsnivå och där ska den här typen av resor ingå.