Besvikelse över utbildningsbesked

Östsvenska Yrkeshögskolan AB, som ägs av Region Östergötland och länets kommuner, får fortsätta med yrkesutbildningarna i Norrköping.

I Norrköping kan man utbilda sig till drifttekniker inom energi och processteknik. Bilden visar en drifttekniker som undersöker fjärrvärmerören vid Fyrisån i Uppsala.

I Norrköping kan man utbilda sig till drifttekniker inom energi och processteknik. Bilden visar en drifttekniker som undersöker fjärrvärmerören vid Fyrisån i Uppsala.

Foto: Pelle Johansson

Norrköping2017-02-08 20:30

Myndigheten för yrkeshögskolan meddelade på onsdagen att 351 yrkesutbildningar landet runt kommer att kompetensförsörja landet under 2017 och 2018. Det rör sig om 20 300 nya platser och 133 olika yrken.

– Vi är glada för att vi får fortsätta utbildningarna i Norrköping, men ledsna för att vi fick avslag på andra utbildningar vi ville starta, säger Östsvenska Yrkeshögskolans vd Ann-Charlotte Thorén.

De utbildningar som får fortsätta i Norrköping är ekonomi, administration och försäljning med inriktning på kvalificerad inköp och handel, samt teknik och tillverkning där man utbildar drifttekniker inom energi och processteknik.

– Vi hade sökt utbildning för entreprenadingenjörer, som det finns stort behov av genom alla byggnationer i samband med Ostlänken och hamnen som ska flyttas, säger Ann-Charlotte Thorén som också nämner att man inte fick starta en vårdutbilding som ger specialkunskaper inom demensvård.

– Avslagsmotiven var att det är hård konkurrens om statsbidragen, säger hon och konstaterar att de statliga pengarna helt enkelt inte räcker till.

– 5 000 färre utbildningsplatser beviljas i år, jämfört med förra året, säger hon.

Ann-Charlotte Thorén berättar att det sker samarbete med utbildningsföretaget East Sweden Businness School AB kring driftteknikerutbildningen.

– Vi har ett antal företag som lovat att stötta utbildningarna och ta emot studenter, säger hon och tycker det är tråkigt att behöva meddela olika samarbetspartners att det blev avslag på ansökningar om nya utbildningar.

– Vi har gjort så gott vi kunnat och vi kommer att lämna in nya ansökningar, säger hon och fortsätter:

– Linköping har elva utbildningar och Norrköping två. Norrköping är nästan lika stort som Linköping. Varför får Norrköping bara två utbildningar? Kanske behöver vi en regional diskussion om det här? Norrköpings kommun jobbar hårt för att det ska bedrivas yrkesutbildning lokalt.

Enligt Ann-Charlotte Thorén leder utbildningarna, som är tvååriga, till arbete:

– 91 procent av våra studenter går ut i jobb, säger hon.

Hon berättar att medelåldern på yrkesutbildningarna är runt 30 år. Det betyder att det finns tidigare yrkeserfarenhet och annan utbildning i bakgrunden när eleverna antas.

I länet finns även en yrkesutbildning till lokförare i Mjölby och en urmakarutbildning i Motala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!