Videon är inte längre tillgänglig
Före det kommer de att få information om utförarna och även möjlighet att träffa dem öga mot öga på en mässa.
Frågan om LOV – Lagen om valfrihetssystem – har diskuterats i Norrköping ända sedan reformen blev möjlig för kommunerna att införa 2009. Under förra mandatperioden sade Socialdemokraterna, som då styrde tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, bestämt nej. I stället började en annan valfrihetsreform att införa. Den skulle ge hemtjänsttagarna större inflytande över innehållet i hjälpen, men ingen möjlighet att välja utförare.
När den nu styrande Kvartetten bildades 2014 revs den reformen upp och i januari 2016 tog den nya majoriteten i fullmäktige beslutet att inför LOV. Sedan har detaljerna tröskats i en arbetsgrupp och på onsdagen tog vård- och omsorgsnämnden beslut om hur allt ska fungera och vilka krav som ska ställas på utförarna.
– Det här är naturligtvis en högtidsdag, en milstolpe i arbetet med valfrihet i hemtjänsten, sade kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i nämnden och representant för ett av de partier som länge kämpat för LOV.
Irma Görtz (S) är vice ordförande och representerar ett parti som här i Norrköping tidigare sagt nej till LOV.
– Jag ska inte sticka under stolen med att det finns olika uppfattningar i mitt parti om det här, men jag har som Socialdemokrat inte någon gång haft problem med den här processen, sade hon.
Vänsterpartiet var ensamt om att vara emot onsdagens beslut i nämnden.
– Det här ger en långsiktighet och bra spelregler för våra invånare och för företagen, sade Eva-Britt Sjöberg innan hon och Irma Görtz tryckte på guldknappen och startade filmen med ett fyrverkeri för att fira.
Hemtjänsttagare i Norrköping kommer att kunna välja om hur många gånger som helst. Den som inte gör ett eget val får alltid kommunen som utförare.
LOV ska gälla alla slags hemstjänstinsatser alla dagar i veckan, men enbart mellan klockan 07 och kl 22.
Den begränsningen är ett av flera villkor som ska göra det lättare för små och kanske nystartade företag.
– Om man är ett mindre företag kan man ha svårt att få ett tillräckligt underlag för natten, säger Eva-Britt Sjöberg.
Den som behöver hemtjänst resten av dygnet får det, precis som nu, från kommunens särskilda nattpatruller. Trygghetslarmen ligger också kvar i den kommunala verksamheten och en särskild organisation ska byggas upp för att ta alla larm, oavsett om den som larmar har kommunal eller privat hemtjänst.
Kommunen delas upp i sex geografiska områden och utförare kan välja var de vill arbeta. De kan också ange ett tak för det antal timmar per månad som de klarar av.
LOV fungerar så att en kommun sätter upp krav och godkänner utförare. Sedan kan den som kommunens biståndshandläggare gett rätt till hemtjänst själva välja. Avgiften blir den samma och det är kommunen som ersätter de privata utförarna.
Ett av grundkraven är att utförarnas personal ska ha samma möjlighet som kommunens egen personal att välja sysselsättninggrad och slippa delade turer, men eftersom små företag kan ha svårt att klara det finns en något lägre timersättning för dem som inte gör det.
För landsbygdsområdena är timersättningen några kronor högre.
Nu återstår att se hur många företag som är intresserade av att driva hemtjänst i Norrköping och om det kommer att finnas privata utförare i alla sex geografiska områden.