Beslutet: Kommunen ska spara in 20 miljoner – på boendestöd

35 tjänster försvinner när kommunen sparar 20 miljoner kronor på boendestöd i Norrköping. "Det här är ett beslut som vi skulle ha genomfört även om vi hade guldbyxor", säger kommunalrådet Patrik Palm (M).

I onsdags tog vård- och omsorgsnämnden beslutet att man ska minska budgeten för boendestöd med 20 miljoner kronor.

I onsdags tog vård- och omsorgsnämnden beslutet att man ska minska budgeten för boendestöd med 20 miljoner kronor.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-09-21 12:35

Beslutet att minska budgeten för boendestöd med 20 miljoner kronor fattades under vård- och omsorgsnämndens sammanträde på onsdagen. Arbetet med förändringarna startade direkt och besparingen ska genomföras under hösten.

Boendestöd är en insats från socialtjänsten där personer som har en intellektuell, psykisk eller neuropsykisk funktionsvariation kan få hjälp och stöd i vardagen. Stödet kan till exempel handla om hjälp med vardagssysslor och planering.

Beslutet är enligt Patrik Palm (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, framdrivet från ledningen i verksamheten.

– Det är i grund och botten inte ett beslut vi genomför mot vår vilja bara för att få till en bra ekonomi, utan det här är ett beslut som vi skulle ha genomfört även om vi hade guldbyxor. Vi bedömer att det är det bästa för kvalitén på verksamheten.

Anledningen är, enligt Patrik Palm, att det funnits problem i verksamheten där de med boendestöd inte fått den tid som de beviljats.

– Om de är beviljade tio timmar är vi hos dem kanske sex timmar. Det är det största problemet.

undefined
"Det här är ett beslut som vi skulle ha genomfört även om vi hade guldbyxor", säger Patrik Palm (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Förklaringen till det är, enligt Patrik Palm, att en stor personalstyrka gör att boendestödjarna har bra kontakter med ett fåtal personer som har boendestöd, vilket gör verksamheten sårbar.

– Det låter bra att varje person bara möter fem och de i andra kommuner möter 15, men i praktiken blir det dåligt, för så fort den personen vabbar, är sjuk eller ledig blir det ingen verksamhet. 

Patrik Palm menar att personer med boendestöd ofta tackar nej till besök från någon de inte känner.

– Det går inte bara att sätta in vem som helst och det är därför vi har det här problemet.

Det låter motsägelsefullt att besparingar på personalstyrkan ska gynna personer med boendestöd?

– Vi tänker att varje boendestödjare kommer att hjälpa kanske tio personer istället för fem. Man ska introducera andra medarbetare så att de kan känna sig trygga med flera.

I praktiken betyder beslutet i nämnden att personalstyrkan kommer att minskas med 35 tjänster, från 120 till 85. Processen med omplaceringar och uppsägningar inleddes direkt efter att nämnden fattat beslutet.

Vänsterpartiet det enda partiet som reserverade sig mot beslutet. Nicklas Lundström, gruppledare för partiet i kommunfullmäktige, förklarar att de ser risker med att besparingarna ska genomföras redan under hösten.

– Det kommer få stora konsekvenser. 20 miljoner är en väldigt drastisk nedskärning, som dessutom ska gå så snabbt.

Deras förslag var istället att spara tio miljoner under 2025.

– Man kan inte göra sådana här panikneddragningar på några månader, det kommer att drabba brukarna väldigt hårt. Så vi säger att vi sparar tio miljoner, men det måste få ta den tid det tar och det måste utföras ordentliga risk- och konsekvensanalyser och det hade vi faktiskt inte när nämnden tog beslutet.

undefined
Nicklas Lundström, gruppledare i Vänsterpartiet, är kritisk till beslutet. "20 miljoner är en väldigt drastisk nedskärning, som dessutom ska gå så snabbt", säger han.

Nicklas Lundström förklarar att han ser en stor risk för att personer med boendestöd inte kommer få det stöd de beviljats.  

– Det är väldigt riskfyllt. Det riskerar framförallt att försämra folks mentala hälsa och kanske göra att man inte kan bo kvar hemma, vilket blir väldigt dåligt för medborgaren och dyrt för kommunen.

Patrik Palm har tagit del av kritiken från Vänsterpartiet. Han håller inte med om att det inte gjorts risk- och konsekvensanalyser. 

– Så klart finns brukarperspektivet med i alla riskbedömningar, men vi ser bara fördelar för brukarna i och med det här beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!