När Mark- och miljööverdomstolen den 2 februari beslutade att man inte ger prövningstillstånd för överklagandet av detaljplanen för Smedby IP stod det klart att domen från Mark- och miljödomstolen står fast. Samhällsplaneringsnämndens beslut om att anta den nya detaljplanen har därmed vunnit laga kraft.
– Det känns skönt att vi nu fått ett slutgiltigt besked. Men samtidigt vill jag poängtera att jag tycker det är bra att det finns möjligheter att överklaga, det är den del av demokratin, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.
– Det är klart att det tidsmässigt kan kännas frustrerade ibland, men med tanke på att det handlar om markresurser som påverkar människor i 100 år framöver är det bra att alla får komma till tals, säger Reidar Svedahl.
Det var den 6 december 2011 som stadsbyggnadskontoret (nuvarande samhällsbyggnadskontoret) fick i uppdrag att påbörja planarbetet för Smedby IP. Planområdet omfattar drygt tre hektar, som i dag består huvudsakligen av gräsplaner. Marken avses användas för två områden med blandad bebyggelse.
Den norra delen består av lägre och tätare radhus, parhus och friliggande hus. I den södra delen planeras för flerbostadshus och förskola. Totalt planeras för cirka 35 bostäder i form av radhus, parhus och villor samt ungefär 150 bostäder i flerfamiljshus.
Det har gått tio år sedan ni började planera för området – är planerna fortfarande de samma?
– Vi kan konstatera att det hänt mycket i Norrköping de senaste åren. För tio år sedan fanns det i centrala Norrköping många ödetomter, till exempel parkeringsplatser. Det vi har gjort är att täta till döda platser genom att bygga bostäder i kombination med kontor.
– De senaste åren har fokus flyttat ut till ytterområdena, som Åby, Krokek och Svärtinge. Vår utmaning är att bygga i områden där det redan finns infrastruktur i form av gator och vatten, vi måste försöka hålla nere kostnaderna för tekniska kontoret, säger Svedahl.
Då detaljplanen nu vunnit laga kraft är planen att marken ska säljas för exploatering till byggentreprenörer.
Vad händer närmast med Smedby IP?
– Det är fortfarande mycket som ska göras. Kontoret ska nu sätta sig ner och gå igenom ärendet.
Kommer ni att utlysa en marktävling?
– Det har vi inte beslutat om än. Vi har ju flera andra marktävlingar igång och vi kan konstatera att det finns ett stort intresse både bland företag och privatpersoner. Det är många som är villiga att göra mycket och inte bara i exempelvis Sylten, utan även andra områden.
När kan det börja hända saker på Smedby IP?
– Byggabetet kan ju delas upp i olika delar, men om jag skulle gissa så rör det sig om två till fyra år, säger Reidar Svedahl.
Under hela den här processen har boende i området protesterat mot kommunens exploateringsplaner. Protesterna har främst organiserats genom Smedby tomtägareförening. Arne Arousell är medlem i föreningen.
– Vi är givetvis besvikna över beskedet. Det här är en viktig fråga för oss, säger han i en kommentar.
Boende är främst oroade för att det kan uppstå marksättningar då området är byggt på en gammal sjöbotten - men enligt kommunen har man koll på läget, bland annat genom en genomförd geoteknisk utredning.
– Planerna medför att det kommer att bli mycket mer trafik i området, säger Arne Arousell.