Beskedet: Nu ska den stora satsningen i skärgården bli av

Nu ska planerna bli verklighet. Till nästa sommar ska jättesatsningen vid Arkösunds hotell stå klar. "Vi behöver göra det här för att kunna konkurrera med andra verksamheter i skärgården", säger Östgöta Köks Thomas Hallgren.

Thomas Hallgren och Malin Peterzén, Östgöta Kök och Arkösunds hotell, står framför den del där hotellet ska växa. Nästa sommar ska verksamheten utökats med en svit, elva nya hotellrum samt en spa-anläggning.

Thomas Hallgren och Malin Peterzén, Östgöta Kök och Arkösunds hotell, står framför den del där hotellet ska växa. Nästa sommar ska verksamheten utökats med en svit, elva nya hotellrum samt en spa-anläggning.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2024-06-15 05:00

För nästan exakt ett år sedan kunde vi berätta om de stora planerna i Arkösund. Nu är vi tillbaka – och kan konstatera att planerna har förändrats något.

Bolaget bakom Arkösund Hotell har valt att ta tillbaka sin ansökan om att köpa marken vid Kvarnberget. Därmed är det inte längre aktuellt med en marköverlåtelse mellan bolaget och Norrköpings kommun.

– Det blev helt enkelt för krångligt, säger Thomas Hallgren, ägare och VD för Östgöta kök, som driver hotellet.

De förändrade planerna innebär att Arkösunds Intresseförening (AIF) får fortsätta att driva Kvarnberget – platsen där det spelas teater och arrangeras konserter under sommaren – som nu förblir orörd.

– Vi är nöjda med den här lösningen. Vi har ambitioner om att kunna locka hit fler besökare, säger Anders Granqvist, ordförande i AIF.

undefined
Arkösunds hotell från 1895 vill i framtiden locka gäster även på vintertid.

Men expansionsplanerna för hotellet lever i allra högsta grad vidare. Hotellet vill bygga ut i riktning mot havet. Malin Peterzén visar en första idéskiss över hotellutbyggnaden.

– Vi vill bygga en konferenslokal för 60 personer. Vi utökar hotellet med en svit och elva nya rum. Och på suterrängplan blir det en mindre spa-anläggning med möjligheter till bad och bastu, säger hon.

När hoppas ni kunna sätta spaden i backen?

– Vi siktar på första helgen i september. Om allt går enligt planerna hoppas vi kunna vara klara till nästa sommar, säger Thomas Hallgren.

Hur mycket pengar pratar vi om?

– Det är en betydande investering, säger Malin Peterzén.

– Hotellets ägarbolag består av tio privatpersoner som alla har koppling till Arkösund. Det känns bra att ha de här investerarna. De har verkligen hjärtat i Arkösund, säger Thomas Hallgren.

undefined
Arkösunds Intresseföreing kommer att fortsätta driva Kvarnberget när det inte blir någon marköverlåtelse mellan kommunen och Arkösunds hotell.

En så omfattande om- och utbyggnad krävs för att skapa en verksamhet som lever året om, menar de.

– Vi behöver göra det här för att kunna konkurrera med andra ställen i skärgården. Vi måste kunna erbjuda konferensmöjligheter även under vintertid, säger Thomas Hallgren.

– Jag tycker nästan att det är mysigare att stå och titta ut över havet i november när det regnar i sidled, när man kan gå in och tända en brasa, säger Malin Peterzén.

Båda är övertygade om att marknaden finns.

– Vi märkte förra året att vi fick många turister från Schweiz och Österrike efter att kommunen gjort en riktad kampanj för att locka turister till Norrköping, säger Malin Peterzén.

Blir det någon förändrad inriktning för restaurangen?

– Nej, vi kommer köra vidare med vårt gastrokoncept. Vi är inte ute efter stjärnor, vi ska servera bra mat helt enkelt, säger Thomas Hallgren.

undefined
Thomas Hallgren, Malin Peterzén, Anders Granqvist, Dick Petersén och Sophia Jarl är alla nöjda med utvecklingen i Arkösund.

En liten nyhet blir det dock. Där man tidigare serverat pizza, nere vid kajen, blir det Signe på piren (döpt efter hotellets första ägare Signe Borg) – med fokus på smörrebröd.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) ser positivt på satsningen som görs.

– Norrköping är mer än bara innerstan. Vi vill att hela kommunen, exempelvis Arkösund, också ska utvecklas.

Enligt Sophia Jarl pågår dialog med intressenter som vill driva den lokala livsmedelsbutiken med öppettider hela året, inte bara sommartid. Dessutom söker man nu köpare till Arkösunds camping.

Malin Peterzén välkomnar utvecklingen.

– Vi vill att hela samhället ska leva året om. Vi är främst till för Arkösundsborna.

Den 7 juli blir det säsongspremiär på Kvarnberget när dansbandet Sannex intar scenen.

Karta: Arkösunds Hotell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!