NT avslöjade i höstas att Norrköpings kommun betalar 20 000 kronor i månadslön för tio kriminella personer som deltar i ett avhopparprojekt som drivs av privata sociala företaget iCreate Dreams AB. Tidigare drevs avhopparverksamhet i kommunal regi. Arbetsförmedlingen betalar 75 procent av lönen, kommunen resten. Kravet för medverkan i projektet, som vänder sig till ungdomar som vill lämna den brottsliga banan, är att deltagaren inte ska begå brott. Men NT kunde berätta om att en 20-årig deltagare fortsatt med brott och bland annat uppviglat andra kriminella att ge sig på en polis.
Trots att deltagare inte har skött sig har kommunstyrelsen nu beslutat förnya och förlänga avtalet med iCreate Dreams AB till 28 februari 2018.
Kommunstyrelsen skjuter till en miljon kronor till företaget och avvecklar dessutom den kommunala styrgruppen som haft insyn i projektet. Kommunalrådet Karin Jonsson (C) säger så här om varför avtalet förlängts och förnyats:
– Avtalet gällde ju i ett år från i höstas. Vi bryter ju inget avtal i förtid när verksamheten fungerar bra.
Men det finns ju deltagare i projektet som fortsatt med kriminalitet.
– Det är ingenting vi vet något om, vi har inte fått någon sådan information, säger hon och förklarar varför styrgruppen avvecklats:
– Vi har förtydligat avtalet. Tidigare var vi från kommunen operativa, men det här är inget kommunalt projekt, utan det drivs av ett privat företag.
Det är ju kommunens skattepengar som går till projektet. Då kan man väl inte säga att det här inte är en kommunal angelägenhet?
– Jo, det är det ju, men det kan jämföras med andra verksamheter, som Ria-byrån (missbruksvård) som vi stöttar. Vi har ju uppföljningsmöten, naturligtvis, säger hon och fortsätter:
– Vi har ingen tjänsteman som håller koll på varje kille som deltar, vilket vi är överens med oppositionen om. Vi vill inte att det ska uppfattas som att det här är ett projekt som drivs av vår socialtjänst.
Kan ni garantera att deltagarna inte fortsätter med brottslighet?
– Nej, det kan vi inte garantera. Men självklart är det en målsättning vi ska arbeta för. Om en kille inte klarar av att sköta sig ska han givetvis inte vara med.
Läs mer: Kommunen avlönar kriminella
Lär mer: "Det är ett högriskprojekt
Plockas det in en ny deltagare då?
– Ja.
Finns det någon målsättning för hur många som ska återanpassas? Är det en person eller tio?
– Det rör sig om tio personer, ungefär. Det är många som vill vara med i projektet, säger Karin Jonsson, som redan tycker sig märka positiva effekter:
– I Klockaretorpet märks en stor skillnad, det har blivit lugnare där. Hyresbostäder har rustat och gjort om utemilljöerna där och det är mycket aktiviteter.
Men oppositionsrådet Sophia Jarl (M) är kritisk:
– Nu försvinner en kontrollstation när kommunens styrgrupp tas bort, säger hon.
Sophia Jarl vill ha kontinuerlig rapportering om projektet:
– När det är skattepengar inblandade måste vi få rapportering i realtid.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) säger:
– Problemet är att Moderaterna, i allt från planärenden till det här avtalet, intar nya ståndpunkter. Moderaterna var inledningsvis med och träffade avtalet, säger han.
Att kommunen betalar ut skattepengar, men inte har insyn via styrgruppen, förklarar han så här:
– Hur kan vi granska det här om vi själva deltar i styrgruppen? Vår roll som yttersta granskaren blir nu tydligare.