– Det är många bra besked, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) om den nya nationella infrastrukturplanen som omfattar perioden 2018-2029. Egentligen kom inte beskedet om byggstarten av Ostlänken som någon överraskning, för i den gamla planen var det redan bestämt att bygget av Ostlänken skulle inledas under första till tredje året i planperioden. Däremot blir det inget höghastighetståg i 320 km/t på Ostlänken, utan 250 km/t.
– Vi får ändå vinster med Ostlänken med tåg som går i 250 km/t, säger Lars Stjernkvist som tycker att Trafikverket tar hänsyn till både regionens och nationens intressen.
Det är också billigare att bygga en bana för tåg som går med lägre maxhastighet:
– Man kanske slipper några tunneldragningar eftersom man inte behöver bygga så rak bana, säger Lars Stjernkvist. Dessutom går det åt mindre betong för en bana med lägre hastighet, eftersom det inte behövs en lika stabil bankonstruktion.
– Trafikverket säger att man sparar tio miljarder kronor genom att köra tågen i 250. Hela Ostlänken kostar idag 53 miljarder kronor, men det är inte satt något slutår för bygget, säger Ulf Arumskog, utvecklingschef i Norrköping som jobbar med kommunens planering för det nya dubbelspåret mellan Järna och Linköping.
Är det en besvikelse att inget slutår för Ostlänken anges?– Det är klart att för varje år det dröjer längre, innan det är färdigt, gör att vi inte får ut de fulla effekterna, säger Ulf Arumskog.
I samband med Ostlänken planeras för många nya bostäder i Norrköping, i Inre Hamn och på Butängen – där det också ska byggas ett nytt resecentrum. Tanken är att folk smidigt ska kunna arbetspendla mellan Östergötland och stockholmsregionen via Ostlänken.
Av de dryga 53 miljarder kronor som dubbelspåret beräknas kosta totalt, utgör 609 miljoner kronor byggandet av Kardonbanan – ett stickspår mellan hamnen i Händelö och Ostlänken. Den exakta kostnaden för hela Ostlänkenprojektet är oklar, så Trafikverket räknar med en så kallad osäkerhetsintervall där en kostnad från 47,5 miljarder till närmare 61 miljarder kronor anges. Trafikverket konstaterar att Ostlänken har kommit långt i planeringsprocessen och att järnvägsplanen, det dokument som är startskottet för projektets första etapp, beräknas ha vunnit laga kraft under 2019.