I december 2020 fick Norrköping Rådhus AB i uppdrag att sälja flygplatsen. Planen var att kommunen vid en affär skulle behålla marken och lokalerna. En upphandlingsprocess inleddes och ett företag, Norrköpingsföretaget Independent Business Group, var de enda som var intresserade. Upphandlingen avbröts sedan, då företaget hade krav som kommunen inte kunde acceptera.
Efter det har turerna utretts och man har kommit fram till att inte göra någon ny upphandling. Även om man gör förändringar i villkoren, så att hyran sänks och att en tänkt köpare får rådighet över mark runt omkring och dessutom ges ökat ekonomiskt stöd, är det enligt kommunen inte säkert att en ny upphandling får önskat utfall. Därför släpps det alternativet. Kommunen ska fortsätta att äga flygplatsen, på samma sätt som i dag, och utreda hur man kan få intäkter på annat sätt.
– Det händer mycket inom den tekniska utvecklingen inom flyget och vi behöver ta ett större helhetsgrepp. Norrköping behöver verksamhetsmark och bostäder, vi behöver utreda hur vi kan kombinera det med en flygplats, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.
Han poängterar att frågan inte har behandlats politiskt än. Hittills har Rådhus AB haft ett möte med Norrköping Airport AB om en tänkbar väg framåt, där flygplatsbolaget får i uppdrag att kartlägga och utvärdera hur flygplatsen kan få andra intäkter. Utredningen ska vara klar det fjärde kvartalet 2022. Frågan handlar då inte i första hand om flygplatsens vara eller icke vara. Det är snarare inriktningen på den som man ska titta på.
– När vi tidigare har diskuterat om man ska ha kvar eller lägga ner flygplatsen har det handlat om traditionell flygplatsverksamhet. Det har inte varit utifrån den nya utvecklingen som vi ser i flygbranschen nu, säger Olle Vikmång.
Men går det att få flygplatsen lönsam?
– Om man tänker på en traditionell flygplats på rent kommersiella grunder är jag tveksam till det. Men det är ny teknik på frammarsch, vi får utreda hur det går att kombinera med traditionellt flyg.
Moderaterna och Vänsterpartiet välkomnar utredningen och är nyfikna på vad det finns för alternativ till en traditionell flygplats.
– Det är en spännande utveckling på gång med drönare och elflyg. Det är nog något Norrköping bör satsa på, som den logistikstad vi är. Men då behöver man ingen fullstor flygplats. Man kan ha en liten transporthub där flygplatsen är i dag och samtidigt utveckla området runt omkring med bostäder och logistikfastigheter, säger Nicklas Lundström (V).
Vänsterpartiet är i grunden emot flygplatsen, så som den ser ut nu. De tycker inte att det är rimligt att skattemedel går till att finansiera charterresor.
– Man lägger mer och mer skattepengar på flygplatsen, så att den blir dyrare och dyrare. Den misslyckade upphandlingen kostade också stora pengar, det är inga enkla processer. Men det är snart val, då kan det hända saker. Vi får se i slutet av 2022 hur läget ser ut då.
Moderaterna å sin sida har en annan inställning till flygplatsen som sådan.
– Vi tror på flygplatsen. Det händer massor på den tekniska sidan och flyget kommer nog att ha en central plats framöver. Vi har ökenvandraråren bakom oss när vi inte har lyckats med flygplatsen. Då ska vi ju inte ge upp när vi ser att det nu positivt börjar röra sig på flygmarknaden, säger Sophia Jarl.