Lägenhet i Norrköping beskjuten med fler än ett skott

Vem avlossade skotten mot lägenhetsdörren i Hageby? Och varför? Det är nog frågor som många ställer sig efter torsdagsmorgonens polisinsats. "Nu känns det lite olustigt, barnen gick ju förbi precis där det hände i morse", säger en boende i området.

Polisen genomförde en teknisk undersökning vid platsen under torsdagsförmiddagen.

Polisen genomförde en teknisk undersökning vid platsen under torsdagsförmiddagen.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-09-14 10:14

Strax före klockan 08.40 på torsdagsmorgonen kom larmet till polisen. Snart rullade flera polisfordon mot kvarteret Porten i Hageby, där ett större område snart spärrades av med polisens blåvita plastband.

I ett av flerfamiljshusen syntes spåren som bekräftade det som inringarna befarat: Någon hade skjutit i området. På en av lägenhetsdörrarna i trapphuset hittades flera kulhål. Vår reporter bekräftade senare att det rörde sig om fyra skotthål.

– Det är tydligt att en skottlossning inträffat. Ingen person har blivit skadad, sa polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver på torsdagsförmiddagen.

Då hade polisen inlett sitt arbete att söka spår på platsen och man förhörde vittnen. Händelsen utreddes då under rubriceringen försök till mord.

– Det här har skett vid en tid då många är vakna och kanske är på väg till jobb eller skola och vi hoppas att det finns vittnen som sett det här, sa hon.

En kvinna som bor i närheten såg inte något av det som hände. Men kanske hörde hon skotten.

– Det måste ha varit skottlossningen jag hörde, men jag tänkte inte att det kunde vara något sådant. Jag tänkte mer att det var städerskan i trappuppgången som gjorde ljud, sa hon.

Hon förklarade att det brukar vara lugnt i trappuppgången där skotten avlossats.

– Nu känns det lite olustigt, barnen gick ju förbi precis där det hände i morse.

Margurite Lundqvist flyttade för tio år sedan till Norrköping från Ipswich i England.

– Det var mitt största misstag. Tyvärr har det här med skjutningar, bränder och annat blivit vardag på något sätt, sa hon.

När vi pratade med henne var det lugnt på gården i bostadsområdet. Några privatpersoner rörde sig på platsen, precis som poliserna med skottsäkra västar.

– Jag tycker att det är skillnad mot hur det var i England. Där fanns polisen hela tiden i vardagen, så att man kunde bygga relation med dem. De gjorde också det med de som bodde i området. Jag tror att det är ett sätt att veta mer när sådant här händer, sa Margurite Lundqvist.

En annan kvinna med två små barn var upprörd när vi pratade med henne.

– Snart törs man inte låta barnen vara ute och leka på gården, sa kvinnan som inte ville uppge sitt namn.

– Det känns så jävla onödigt att hålla på så här, det drabbar alla som bor här i Hageby.

Vi frågade senare på torsdagen polisen vad de har för budskap till de människor som är oroliga.

Vad kan polisen säga till dem?

– Det här är ju inte helt ofarligt för gemene man, vi kan inte säga annat eftersom vi inte kan bortse från att det finns individer som inte har konsekvenstänket. Men med det sagt är det trots allt större risk att skadas i trafiken än av de här individerna som håller på med olagliga aktiviteter med skjutvapen, sa polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

För att nå så långt som möjligt i den här typen av ärenden är allmänhetens ögon och öron helt avgörande, enligt polisen.

– Allmänhetens hjälp behövs hela tiden. Vi måste få hjälp med information. Det kan vara att man lägger märke till nåt som bara inte känns bra i magen, att någon inte beter sig som förväntat, på något sätt. Ser någon något får de gärna skicka en bild till oss, det kan vara på exempelvis ett fordon, säger Johnny Gustavsson.

Polisen spärrade av platsen för att undersöka den. Torsdagens misstänkta skottlossning utreds som försök till mord.
Polisen spärrade av platsen för att undersöka den. Torsdagens misstänkta skottlossning utreds som försök till mord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!