– Jag tycker att det är förskräckligt, säger sjuksköterskan Maria Pusa, som jobbat på Linnéaenheten i många år.
Enheten är en del av Vrinnevisjukhusets LAH-avdelning och erbjuder specialiserad vård till patienter i livets slutskede. Turerna har varit flera de senaste månaderna om enhetens varande. I maj meddelade regionen att enheten skulle stängas inför sommaren och inte öppna igen. Två veckor senare kom vändningen – att enheten skulle bli kvar även till hösten, för att till vintern flyttas och bli en del av medicinkliniken.
Men så blir det inte. Nyligen kom ytterligare en vändning – enheten stänger nu. Fredagen den 4 oktober.
– Vi har svårt att lösa bemanning, vi har flera kort- och långtidssjukskrivningar som gör att vi helt enkelt inte kan garantera patientsäkerheten och arbetsmiljön med den nuvarande bemanningen, säger Alexandra Ekengren, tillförordnad verksamhetschef för LAH på Vrinnevisjukhuset.
Beslutet togs med bara några få dagars varsel och när NT pratar med sjuksköterskan Maria Pusa på fredagsförmiddagen vet hon ännu inte var hon ska jobba nästa vecka. Personalbristen menar hon beror på stress och oro.
– Många har sagt upp sig. Personalen har mått dåligt hela sommaren, man har inte vetat vad som ska hända. Jag förstår att folk inte orkar längre, det har varit turbulent länge, säger Maria Pusa.
Verksamhetschefen Alexandra Ekengren säger att personalens mående är en av anledningarna bakom beslutet.
– Vi kan inte ha så här hög övertid, personalen mår dåligt och har mycket stress. Vi måste värna om vår personal och om våra patienter.
Men att ni meddelar det här så sent, kan inte det skapa mer oro för personalen?
– Det är klart att det inte är optimalt, men det är inte heller möjligt att bedriva vård där vi inte kan ge den vård som krävs. Vår bedömning är att vi inte kan det i nuläget.
Alexandra Ekengren förtydligar att avdelningen inte läggs ned. Personal och patienter kommer att ges plats på annan avdelning, så Vrinnevisjukhuset kommer fortsatt att kunna erbjuda specialiserad palliativ vård.
– Vi har ett fåtal patienter kvar som har fått plats på avdelning tre, medicinkliniken. LAH:s läkare kommer fortsatt att sköta patienterna och vi förstärker avdelningens resurser med personal från LAH. Det är fortsatt LAH som ansvarar för vården, säger Alexandra Ekengren.
LAH-avdelningens platser för vård i hemmet, vilket de flesta av avdelningens patienter har, kommer fortsätta finnas kvar.
– Det är få vårdplatser det handlar om, säger vårddirektören Jessica Frisk och fortsätter:
– De flesta har hela sin vård i hemmet. Det är enstaka patienter som behöver komma in och för de kommer vi lösa det. Så man behöver inte vara orolig över att man inte ska få den vården utan det har vi lösningar för.