– Det kommer mer och mer skräp som inte ska vara där och då ser vi och fastighetsägaren (OKQ8) ingen annan lösning än att stänga den. Vi städar varannan dag, men det fungerar inte. Det är inte försvarligt att lägga ned så mycket resurser, säger Magnus Sandström, regionchef vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.
Han hävdar att systemet för källsortering och återvinning är väl utbyggt i Norrköping. Cirka 60–70 procent av alla förpackningar lämnas i dag i återvinningskärlen som de lokala hyresvärdarna placerat ut i anslutning till bostaden.
– Jag har meddelat kommunen och Nodra om beslutet, men har inte fått någon respons ifrån dem, förklarar han.
Mathias Kronberg, platschef vid Svevias Norrköpingskontor, förklarar att den aktuella återvinningsstationen är omdiskuterad. Dels för det stora behovet av städning. Dels för den bristande respekten för gällande regler.
– Jag tycker synd om vår personal som städar och städar, men aldrig får chansen att se att det blir riktigt fint. Stationer som ligger så här avskilt riskerar att få annat skräp kastat där när människor kan agera ostört på kvällarna, berättar han.
Kommunalrådet Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden, har förståelse för beslutet att ta bort stationen.
– Städning kostar mycket pengar och bekymret är återkommande. Över tid blir det dyrt.
Karin Jonsson känner en viss oro för var skräpet hamnar när stationen slår igen nästa månad.
– Det är jättetråkigt. Samtidigt är det bedrövligt att se hur det skräpas ned.