Var börjar man när man ska spara in 223 miljoner kronor? Fundera på den ett tag.
Det är hur som helst den situation som Borgerlig samverkan har hamnat i när kommunens ändringsbudget växt fram. Smekmånaden efter valsegern i september har med andra ord kanske inte varit den lyckligaste.
– Var börjar man? Vi plockade tidigt bort två kort från bordet; skattehöjningar och att ta medel från kommunens konjunkturfond, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).
Kvar blev effektiviseringar och prioriteringar i den kommunala verksamheten.
– Vi vill inte bara osthyvla, vi vill jobba på ett annat sätt. Det tuffa ekonomiska läget gör att vi måste tänka nytt och ompröva tidigare metoder, säger hon.
Av de 223 miljonerna som underskottet av driften visade i oktober – främst beroende på inflationen och högre kostnader för räntor och pensioner – har det nya styret hämtat in drygt 140 miljoner kronor i form av bland annat statsbidrag och utdelning från bolagskoncerner som hamnen och Hyresbostäder.
Kvar blir besparingar på drygt 80 miljoner kronor som läggs på nämnderna. Vad exakt som det ska sparas in på är i nuläget oklart.
– Det är kommunfullmäktige som beslutar om vilka ekonomiska ramar som gäller. Sedan är det upp till politikerna i nämnderna att bestämma vilka besparingar som görs på verksamheten. Alla nämnder har fått fler kronor, men inflationen gör ju att det äts upp, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).
Som Borgerlig samverkan tidigare aviserat ska besparingarna främst ske inom administration och de centrala delarna. Men om det behövs kan även kärnverksamheten påverkas. Om det visar sig att det inte räcker med naturliga avgångar kan det bli aktuellt med uppsägningar.
– Men tittar man exempelvis på utbildningskontoret så finns där administrativ personal som är behöriga lärare. Obehöriga lärare ute i verksamheten kan ersättas med behöriga lärare internt, säger Sophia Jarl.
När de nya nämnderna är på plats den 1 januari börjar operation effektivisering. Men redan vid torsdagens pressträff i förvaltningshuset Rosen kunde det politiska styret berätta om tre stora investeringsprojekt som påverkas negativt av den tuffa ekonomin:
- Nya klaffbron i Inre hamnen
- Café/restaurang på Strömsholmen
- Mer bassängyta vid Centralbadet
– Genom att bygga en fast bro, där bara båtar med sänkbara mastar kommer in, i stället för en klaffbro sparar vi ungefär 100 miljoner kronor. På Strömsholmen kommer vi i alla fall att lägga några miljoner på att öka trivseln och när det gäller Centralbadet steg kostnaderna från 300 miljoner kronor till 400 miljoner kronor på kort tid, förklarar Reidar Svedahl (L), samhällsplaneringsnämndens ordförande.
Han kunde på torsdagen inte berätta om vilka andra eventuella byggen och investeringsprojekt som kan behöva pausas.
– Men Femöresbron är helig, säger Reidar Svedahl och ler.
– Som politiker måste man tyvärr tvingas ta impopulära beslut. Det blir lite mörkare i Norrköping, men det är ingen rullgardin som dras ner över staden, säger han.
Eva-Britt Sjöberg kunde konstatera att det här var den "klart tuffaste budgeten" hon jobbat med.
Ändringsbudgeten ska upp i kommunfullmäktige den 19 december. De fyra oppositionspartierna S, V, C och MP väljer att göra egna skuggbudgetar som alternativ till Borgerlig samverkans förslag.