Beskedet: 80-tal anställda tvingas sluta i Norrköping

Under måndagen kom beskedet att 235 anställda inom Region Östergötland kommer att sägas upp, av dem har ett 80-tal Norrköping som anställningsort. "Ingen situation som vi hade önskat oss", skriver regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) i ett mejl.

Bakgrunden till uppsägningarna är Region Östergötlands ekonomiska situation, med ett miljardunderskott inom hälso- och sjukvården.

Bakgrunden till uppsägningarna är Region Östergötlands ekonomiska situation, med ett miljardunderskott inom hälso- och sjukvården.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2024-09-23 13:31

Nu står det klart, 235 anställda inom Region Östergötland kommer inom de närmsta dagarna att få besked om att de sägs upp. Enligt regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) är den yrkeskategori som påverkas mest administrativ personal.

– Av dem som sägs upp är nästan hälften administrativ personal, såväl i stödfunktioner som i hälso- och sjukvården, skriver Marie Morell i ett mejl till NT.

Även anställda som jobbar nära patienter kommer att påverkas.

Hur många undersköterskor kommer att sägas upp eller omplaceras?

– Eftersom vi ger uppsägningsbeskeden nu i dagarna så går vi inte in i detaljer innan de medarbetare som berörs har fått besked. Men ett 70-tal ingår i den personalkategorin, som främst omfattar undersköterskor och skötare, skriver Marie Morell.

undefined
"Tyvärr har ju den ekonomiska situationen gjort att vi hamnat här", säger Marie Morell.

Det totala personalminskningen är i nivå med det ursprungliga varslet på 900 anställda som utlystes i februari i år, uppger regiondirektör Mikael Borin i ett pressmeddelande. Utöver uppsägningarna sker det också stora omplaceringar, i hela regionen har cirka 200 personer erbjudits omplacering till annan tillsvidaretjänst eller vikariat.

Vad vill du säga till alla som nu förlorar jobbet?

– Det här är ju ingen situation som vi hade önskat oss, men tyvärr har ju den ekonomiska situationen gjort att vi hamnat här. Via Omställningsfonden med mera kommer vi göra allt vi kan för att hjälpa de medarbetare som nu tyvärr måste lämna sina arbeten, skriver Marie Morell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!