– Det är verkligen så att vi behöver ett starkt bokslut eftersom kommunen står inför stora investeringar, säger han.
Han pratar om behovet av nya äldreboenden, skolor, vägar och järnvägar och om att utbyggnaden behöver klaras utan att investeringskostnaderna tränger undan kvalitén i verksamheterna.
Utifrån kommunen egen budget är överskottet 216 miljoner och då har redan 100 miljoner kronor avsatts till framtida investeringar.
Överskottet kan väcka frågor om varför nämnderna ändå fått effektivisera och varför till exempel lärarlöner inte kunnat höjas mera.
– Även om vi har en stark ekonomi kommer vi aldrig att ha råd med en kommunledning som lovar allt åt alla, säger Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande och därmed finanskommunalråd.
2016 är första året på väldigt länge som alla nämnder fått ett överskott.
– Extra glädjande, tycker Lars Stjernkvist och berömmer kommunens personal.
Utbildningsnämnden har också gått plus.
– Det är egentligen ganska fantastiskt med tanke på att skolan tagit emot 600 nya elever, säger Karin Jonsson (C).
En del av nämndernas överskott beror på minskade kostnader, till exempel för externa placeringar av personer som behöver stöd och för försörjningsstöd.
Projekt och nya enheter, som fått pengar för hela året, men kommit igång senare är en annan del av överskotten.
Ytterligare en del förklaras av kommunens svårigheter att rekrytera utbildad personal. Ungefär 40 miljoner kan ha den orsaken..
– Det är en baksida av överskottet för den här arbetskraften behöver vi verkligen, säger Lars Stjernkvist.
Eva-Britt Sjöberg (KD) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden och berättar att 20 miljoner av nämndens överskott beror på detta.
Reidar Svedahl (L) beskriver hur stadsplaneringsnämndens överskott delvis beror på ökade intäkter på grund av ökat byggande, men också på svårighet att rekrytera rätt personal.
Bygg- och miljöskyddsnämnden har fått ökade intäkter för bygglov.
– Men nu gör vi om taxan för att den ska bli mer rättvis och då kommer intäkterna att bli lite lägre, säger han.
Istället för att ta betalat utefter yta ska man ta betalt efter den faktiska arbetstiden som ett bygglov kräver.
Allt detta tillsammans betyder att man inte kan räkna med motsvarande överskott för i år. Alltså kan pengarna används till engångssatsningar, men inte till exempelvis höjda löner eller fler anställda.
Kvartettens förslag till kommunstyrelsen är att avsätta ytterligare 50 miljoner för framtida investeringar och att plussa på den så kallade konjunkturfonden för sämre tider med 40.
Dessutom vill Kvartetten ge kommunstyrelsen 50 miljoner extra för att kunna skapa mera trygghet i kommunen, fler jobb och mera utbildning för en sänkt arbetslöshet.
Antalet nyanmälda jobb till arbetsförmedlingen ökar.
– Men ändå ligger arbetslösheten på en nivå som vi inte är nöjda med, säger Eva-Britt Sjöberg.
I förslaget finns också pengar för kostnader i samband med att lokaler behöver evakueras på grund av brister i inomhusmiljön och mera pengar till både forskningsfonden och integrationsfonden.
Precis såsom tidigare utlovats får utbildningsnämnden behålla de åtta miljoner kronor som den visat sig kunna spara genom effektiviseringar, som inte ska drabba kvalitén.
Och 700 000 kronor vill Kvartetten lägga på personalaktiviteter.
– Det känns extra angeläget nu att få tacka vår personal med en helkväll på Louis De Geer, säger Lars Stjernkvist.