Behandlingen ledde till tyngre missbruk

Det som skulle bli vägen ut ur missbruket för Veronika Hurtig blev i stället ingången till ett tyngre MDPV-missbruk. Tiden hos Bogruppen beskriver hon som den värsta hon varit med om.

Norrköping2014-07-19 02:00

I december sökte Veronika Hurtig från Karlstad vård för sitt narkotikamissbruk. Efter några månader erbjöds hon plats hos Bogruppen i Norrköping.

Bogruppen i Östergötland AB är ett företag som erbjuder boendestöd till människor med psykiska besvär och missbruksproblem.

Tillsammans med systerbolaget Bogruppens Behandlingscenter AB säljer de paketlösningar i form av avgiftning, abstinensbehandling, stabiliseringsboende och boendestöd.

Abstinensbehandlingen och stabiliseringsboendet är placerat på gamla Getå vandrarhem i närheten av Krokek.

– Det lät för bra för att vara sant. Jag skulle få vård, och egen lägenhet. Jag var så glad. Det kändes som att: ”nu är det äntligen min tur”, berättar Veronika Hurtig.

Men redan första dagen på Getå, där Veronika skulle avgiftas, märkte hon att något var fel.

– Jag trodde det skulle funka som på alla avgiftningar med sjuksköterskor som tog blodtryck och läkarundersökningar, men istället fick jag vänta sex timmar. Och när läkaren kom sa han att jag inte skulle få några mediciner, trots att jag blivit lovad nedtrappning, säger hon.

Dagen efter ändrade sig läkaren och Veronika Hurtig blev i stället erbjuden högre doser lugnande medicin och morfin än de hon tagit som aktiv narkoman.

– Dessutom ville de att jag skulle börja med stesolid. De sa att det var bra mot min adhd, säger hon.

Någon nedtrappning av medicinerna skedde aldrig. I stället var Veronika Hurtig konstant påverkad under hela sin vistelse på Getå.

Efter tre månader fick hon flytta till en av Bogruppens lägenheter på Kristinagatan.

– De hade sagt att jag skulle få hjälp med arbete, men den enda kontakten jag hade med personalen var när de delade ut medicinpåsarna på morgonen, säger hon.

Trots att Veronika inte kände sig stark nog att hantera medicineringen själv, och sa det till personalen, ändrades inte rutinerna.

– Efter några dagar blev jag erbjuden MDPV av en annan boende hos Bogruppen, och halkade dit direkt. Trots att jag gick påtänd för jämnan märkte personalen ingenting, säger hon.

Samtidigt som Veronika Hurtig, påbörjade också Fredrik Berggren sin behandling hos Bogruppen. Han beskriver ett liknande scenario, med mycket mediciner och obefintlig vård.

– Det är horribelt. Det känns som att de inte vill att folk ska sluta knarka – tvärtom. De vill ha full beläggning och ordnar det genom att låta folk ta droger i lägenheterna, skicka dem på avgiftning på Getå och sedan tillbaka igen. Folk som vill knarka ser Bogruppen som en frizon, säger Fredrik Berggren.

Veronika Hurtig och Fredrik Berggren avbröt sina behandlingar strax efter midsommar.

– Jag var så nedgången av MDPV:et, att jag var tvungen att avbryta. Det känns overkligt – jag kom till Bogruppen för att få vård för mitt tablettmissbruk, och börjar i stället missbruka MDPV under behandlingen, säger Veronika Hurtig.

Bogruppen

Bogruppen i Östergötland AB har sedan september 2012 haft avtal med Norrköpings kommun om boendestöd för personer med dubbeldiagnoserna tung psykiatri och missbruk.

I våras uppdagades det att kommunens avtal med Bogruppen inte är korrekt upphandlat. Sedan dess har kommunen inte beviljat några nyplaceringar hos företaget. De som redan bor där har dock fått behålla sin placering.

För en person, per dygn, betalar kommunen mellan 1800–3000 kronor. En person kostar kommunen mellan 54 000–90 000 kronor i månaden.

Bara under 2013 betalade vård- och omsorgskontoret, och socialkontoret ut 20 miljoner kronor till Bogruppen för boendestöd. I det ingår inte hyra eller mat.

I dag har vård- och omsorgskontoret nio placeringar hos Boendegruppen, samt tre placeringar som de delar med socialkontoret. Socialkontoret har fem placeringar.

Kommunen har aldrig haft avtal med Bogruppens Behandlingscenter AB som sköter abstinensbehandlingen på Getå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om