Bastun mitt i naturen är fullbokad – varje dag

Lilla huset på prärien har man ju hört talas om. Frågan är om inte lilla bastun vid Övre Glottern smäller lika högt. Den är i alla fall välbokad.

I 80 graders bastuvärme är det givet att man trivs. Peter Karlsson (till vänster) har det bra tillsammans med Simon och Maggi Lokander.

I 80 graders bastuvärme är det givet att man trivs. Peter Karlsson (till vänster) har det bra tillsammans med Simon och Maggi Lokander.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2021-02-04 20:15
undefined
I 80 graders bastuvärme är det givet att man trivs. Peter Karlsson (till vänster) har det bra tillsammans med Simon och Maggi Lokander.

Norrköpings mest populära utflyktsmål för tillfället? Den kommunala bastun, naturskönt vid sjön Övre Glottern, ligger bra till för den prestigefyllda titeln. Hela februari månad är i princip fullbokad, bara några få morgontider mellan 06 och 09 är fortfarande lediga. Tiderna under mars försvinner snabbt.

Intresset är lätt att förstå. Inte minst när den heta upplevelsen i bastun kan kombineras med bad i isvak. Det dramatiska och livgivande mötet mellan varmt och kallt är som alltid en sensationell upplevelse av det mer vederkvickande slaget. Men det här ska snarare mest handla om bastun. Och värmen. Vinterbadandets lov har redan grundligt beskrivits och omsjungits hos oss på sistone.

Så, hur varmt är det i bastun vid Övre Glottern?

Peter Karlsson kollar mätaren på väggen.

– 80 grader just nu. Perfekt, förkunnar han och drar igen dörren innan all värdefull värme sugits ut i vinterkylan.

undefined
Vill man inte bada isvak är det naturligtvis minst lika svalkande att lägga sig i snön.

Tillsammans med Maggi Lokander och hennes son Simon har han hyrt bastun under tre timmar en vanlig vardag mellan 12 och 15. Nu sprakar det piggt i det vedeldade aggregatet och ryker ur skorstenen. Det är en gnistrande och krispigt vacker vinterdag. I skogsbacken, tio meter från sjön, utgör den cylinderformade lilla bastun ett udda men välkommet inslag i terrängen. Man når den via en 1,5 kilometer lång promenad genom skogen och utmed sjön från parkeringsplatsen. För tillfället är vedförrådet välfyllt.

– Men det är det inte alltid. Vi har med egen ved i ryggsäcken. Det brukar vara säkrast. Jag pratade med någon som hade varit här i går och då fanns det ingen ved, säger Peter Karlsson.

De tre är alla vana besökare vid bastun. Även sommartid, kan tilläggas. Den är lika populär och väl utnyttjad då.

– Vi bokade den här tiden strax efter nyår. För flera veckor sedan alltså. Man måste vara ute i god tid. Jag är inte förvånad över intresset. Bastun är verkligen fin och personligen lockas jag framför allt av naturupplevelse. Tystnaden och utsikten. Jag tycker att det är fantastiskt att kommunen vill göra det här för sina invånare, fortsätter Peter Karlsson.

undefined
Peter Karlsson tvekar tillfälligt medan Maggi och Simon Lokander redan tagit plats i vaken.

Efter ytterligare en stund inne i värmen är de tre redo för lite intensiv och plötslig nedkylning. Gläntar på dörren och går ångande och målmedvetet de få stegen ned mot den lilla isvaken. Simon Lokander i täten. En efter en tar de plats i vaken. Sitter en stund som på nålar. Simon Lokander "vinner" utmaningen och dröjer sig kvar bortåt tio minuter i det iskalla vattnet. Han tycks oberörd.

– Allra värst är det om man bara är i en och en halv minut eller så, säger han.

– Då måste man snabbt in i bastun igen. Men efter lite mer än fyra minuter i vattnet tappar man känseln och då avtar också behovet av att snabbt värma sig igen. Man får ett lugn i kroppen.

undefined
Efter sittningen i bastun är det med bestämda steg sällskapet ger sig ned mot sjön och vaken.

Maggi Lokander hyllar samtidigt kontrasten, det snabba och intensiva mötet mellan bastuns hetta och vakens kyla.

– Världens adrenalinkick. Man känner att man lever. Det är växlingen mellan varmt och kallt som är häftigast, säger hon från sin plats i vaken.

Efter doppet återvänder de snabbt till bastun. Hettan lockar. Storleksmässigt fungerar bastun allra bäst för sällskap på mellan två och fyra personer. Då sitter man bekvämt med visst svängrum. "Altanen" utanför är perfekt för förvaring, klädombyte och förtäring. Sällskapet har köttsoppa, te och parmesanchips med sig som proviant i packningen. Men först ska bara kroppsvärmen bättras på. Ett nytt vedträ petas in i brasan, det hettar till ytterligare och ännu återstår det en dryg timme innan de måste lämna bastun och nästa gäng hänger på låset.

undefined
En mugg varm dryck efter doppet. Sedan blir det mer bastubad. Från vänster: Simon Lokander, Maggi Lokander och Peter Karlsson.

Bastun vid Övre Glottern kom på plats i september ifjol, berättar kommunens friluftsstrateg Marie Landh. Den ersatte en äldre och betydligt mer sliten variant från 2008.

– De första åren hade vi mellan 100 och 200 besökare om året. Nu har antalet bokningar verkligen exploderat. Intresset är fantastiskt. Jag lägger ut tiderna fyra månader i taget och folk ringer långt i förväg och tjatar om när de nya tiderna kommer, säger hon.

– Det är jättekul att så många vill utnyttja den. Ett bra tillskott i kommunens friluftsliv som bidrar till att öka trivseln i Norrköping. Kanske kan den här bastun också få en efterföljare. Vi funderar på att placera en likadan i Arkösund. Framåt höstkanten i så fall. Bastu och havsbad är ingen dum kombination.

Nästan i klass med bastu och dopp i Glottern.

undefined
Peter Karlsson hyllar Norrköpings kommun för att bastun finns att hyra.
Hyra bastun

Bastun vid Övre Glottern kan hyras via Norrköpings kommuns hemsida. Man hyr för tre timmar åt gången. Tidigaste passet är mellan 06 och 09. Måndag-torsdag kostar tre timmar 50 kronor. Fredag-söndag kostar tre timmar 100 kronor. Det finns ett vedförråd intill bastun som brukar fyllas på. Kommunen uppmanar dock besökarna att ta med egen ved för säkerhets skull. Bastun är öppen året runt och så här på vinter kan man piffa upp upplevelsen med isbad i vak. Grillplats finns.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!