I december 2022 blev en anställd på en kommunal förskola i Norrköping polisanmäld och tagen ur tjänst. Detta efter att det upptäckts, av en kollega till barnskötaren, att den anställda vid ett antal tillfällen utsatt flera barn för kränkningar – bland dem en pojke med funktionsnedsättning.
Vi har tagit del av de anmälningar som gjorts till Norrköpings kommun. Bland kränkningarna nämns att barnskötaren slagit barn, tagit hårdhänt i barn och härmat barn på ett nedlåtande sätt.
Knappt två år senare var det tänkt att barnskötaren den 7 oktober skulle börja en anställning på en förskola – i samma bostadsområde där hen tidigare jobbade. När det här meddelades i ett mejl till alla vårdnadshavare valde flera oroliga föräldrar att höra av sig till NT. Dessutom började det komma in klagomål till kommunen.
Torsdagen den 26 september skickade rektorn på den aktuella förskolan ut ett nytt mejl till samtliga berörda vårdnadshavare.
"Den person som den 7 oktober skulle påbörja sin tjänst på förskolan NN kommer inte att göra det. Bakgrunden till detta kan vi som arbetsgivare inte kommentera eller föra dialog om då det rör en enskild medarbetare", skriver rektorn i mejlet.
De föräldrar vi pratar med känner en stor lättnad över att barnskötaren inte ska börja jobba på förskolan.
– Det kom faktiskt glädjetårar när beskedet kom. Det gick så långt att vi i föräldragruppen diskuterade om vi skulle hålla våra barn hemma från förskolan den 7 oktober, säger Fia, som har en fyraåring som går på den aktuella förskolan.
Hur har de här senaste dagarna varit?
– Det har hänt så mycket den här veckan att man känner sig helt slut nu. Vi fick reda på det här i tisdags, då fick vi alla panik. Efter det har vi legat på för att få stopp på det här. Alla i området känner ju till historiken kring barnskötaren som nu skulle återanställas, säger Fia.
Vad tycker du om förskolans och kommunens agerande?
– Jag tycker de gjorde helt fel när de valde att återanställa den här personen. Vi tycker heller inte vi fått några bra svar på våra frågor.
Polisen la ner förundersökningen och barnskötaren finns inte i belastningsregistret – ska personen då inte kunna jobba på en förskola?
– När det handlar om så små barn, ett–tre år, som inte ens kan uttrycka sig, är det otroligt viktigt att förskolepersonalen är pedagogiska, att de är lugna och fina med barnen. Även om polisen la ner förundersökningen visade utredningen att den här personen inte har tålamod eller rätt temperament. Jag tycker hen borde byta jobb, säger Fia.
Mamman Nadja har mått dåligt sedan hon fick reda på att barnskötaren skulle börja jobba på förskolan.
– Det var väldigt jobbigt när vi fick reda på det här. Jag ser vändningen som mycket positivt, även om vi inte fått veta varför de ändrat sig. Men nu är vi alla glada.
– Vi har trivts väldigt bra på den här förskolan, det har aldrig varit något problem. Men nu övervägde vi faktiskt att söka oss till en annan förskola, även om det innebar att vi fick ta bilen i stället för som nu, när vi går till förskolan, säger Nadja.
Filip har två barn på den aktuella förskolan. Han tycker det är väldigt skönt att kommunen beslutat om att den anställda inte kommer att börja sin tjänst.
Hur har din vecka varit?
– Det har varit ytterst lite fokus på mitt arbete. Dagarna har gått åt till att dra i trådar, uppmärksamma media och försöka få kontakt med kommunen, säger han.
Hur tycker du att kommunen skött det här?
– Jag tycker inte att de har skött det bra. Jag tycker att den här personen skulle ha blivit av med tjänsten redan när kränkningarna upptäcktes.
Även om barnskötaren faktiskt blev friad från brottsmisstankarna?
– Det handlar om 17 kränkningar mot små barn, som kanske själv inte har möjligt att förstå eller säga något. Det finns ju folk på förskolan som har sett de här kränkningarna, säger Filip.
Adam Olofsson är skolchef med ansvar för förskola på Norrköpings kommun. Han berättar nu om vad som ligger bakom vändningen.
– Det här har varit en långdragen och svår process. Vi har hela tiden arbetat för att hitta en så bra lösning som möjligt, där vårt främsta fokus är att barnen på förskolorna ska känna sig trygga och säkra.
Under polisens och kommunens utredningar var personen tagen ur tjänst med bibehållen lön. Efter att polisens förundersökning blivit nedlagd, och barnskötaren därmed friats från misstankar om brott, har personen varit tillfällig placerad inom en annan kommunal verksamhet – det handlar alltså inte om någon återanställning.
När hen nu ville tillbaka till sin grundanställning inom förskolan menar Adam Olofsson att kommunen inte hade några andra alternativ.
– Vår inställning från dag ett, efter att det här hände, är att personen inte är lämplig att arbeta med barn. Det är inget att sticka under stol med. Under hela den här processen har vi som arbetsgivare tittat på vilka möjligheter vi har att avsluta tjänsten. Men arbetsrätten i Sverige är väldigt stark, vilket i grunden är positivt.
– För oss som arbetsgivare så innebär det i det här fallet att vi gjort bedömningen att vi inte har några möjligheter att avsluta tjänsten. Personen i fråga har inte blivit dömd för något.
Vad kan ni göra om hen inte finns i belastningsregistret?
– Personer som finns i belastningsregistret kan inte bli anställda. I det här fallet finns det 17 anmälningar gällande kränkningar mot barn, det ser vi mycket allvarligt på. Som arbetsgivare är det en förtroendefråga, upprepade kränkningar väger lika tungt som en polisanmälan. Personalen på våra förskolor är garanten för barnens trygghet. Här har vi en nolltolerans mot kränkningar.
Men nu har ni beslutat att barnskötaren inte ska börja på förskolan. Vad var det som fick er att fälla det avgörandet?
– Jag och utbildningsdirektören Jonas Eriksson bestämde oss för att kolla upp möjligheterna en extra gång. Hen vill tillbaka till förskolan, men vi känner att vi inte har förtroende för personen, vi känner oss inte trygga med att hen ska jobba med barn. Det var jag och Jonas Eriksson utifrån våra roller som fattade det här beslutet, säger Adam Olofsson.
– Jag har inga problem med att föräldrar tror att vi agerat först efter att de hört av sig, men det har varit en lång process där vi inte kunnat yppa oss om vad som händer
Hur kunde det bli så här? Har kommunen brustit i sina rutiner?
– Jag skulle säga att alla rutiner har fungerat som det ska. Rektorn och kollegor reagerade och agerade, därefter togs personen ur tjänst. Efter det har hen inte arbetat med barn. Men det är en svår process när det handlar om den anställningstrygghet som finns inom kommunen.
Finns det något som du ångrar?
– Jag kan vara helt ärlig och säga att jag önskar att det fattats beslut om avslutande av tjänst betydligt tidigare, att man fattat beslut att personen inte skulle tillbaka till en barngrupp. Vi måste våga vara självkritiska och se vad vi kan lära oss av den här processen.
Kan det finnas fler med liknande ärenden inom kommunen?
– Vi ska inte vara naiva och säga att barn inom den kommunala verksamheten aldrig kommer att bli kränkta. Men jag skulle säga att rektorerna har bra koll. Om det finns andra fall kommer de till min kännedom.
Vad händer med den här personen nu?
– Processen fortsätter och vi har ett möte inbokat nästa vecka. Men jag vill i nuläget inte spekulera kring vad som händer, säger Adam Olofsson.
På fredagskvällen ringer vi upp barnskötaren som kommunen stoppar.
– Jag är inte intresserad av att uttala mig. Jag ska ju inte tillbaka, säger hen.