Vid ett rutinprov i onsdags kväll upptäcktes de förhöjda värdena av legionella i vissa delar av Vrinnevisjukhuset och man spolade varmvattenledningarna rena redan samma natt, uppger Region Östergötland på sin hemsida.
– Orsaken var för låg temperatur på varmvattnet. Då växer bakterierna till sig och värdena höjs. Vattnet uppges ha varit avstängt eftersom det pågår ombyggnadsarbeten i huskroppen. Vi tar händelsen på stort allvar, men har kontroll på situationen, säger Jens Raffelsberger, hygienöverläkare och biträdande verksamhetschef.
Genom att höja det ingående varmvattnet med tio grader – från 60 till 70 grader – dödar man legionellabakterierna i praktiken redan efter 60 sekunders spolning. I väntan på analyssvaren av proverna råder av säkerhetsskäl duschförbud i den aktuella delen av sjukhuset.
– Som patient behöver man inte vara orolig. Det är en väldigt liten risk att någon ska ha smittats, uppger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, till hemsidan.
Duschförbudet införs tills vidare för att undvika att patienter riskerar att andas in legionellabakterier som kan finnas kvar i ledningarna via ångan som bildas i duschutrymmet. Vattenmoln bildas dock inte genom vanlig tvätt i handfat.
Bakterierna kan orsaka lunginfektioner hos känsliga individer, till exempel hos personer med nedsatt immunförsvar. Den finns normalt i naturen och kallvatten kan både drickas och användas för att tvätta sig i.
– Legionella smittar inte mellan människor. Det kan vara bra att veta, säger Jens Raffelsberger.