Redan i december 2006 drog Stiftelsen för insamlingskontroll in Hjälpfondens 90-konto, då en på tok för liten del av de insamlade pengarna gick till de välgörande ändamålen.
Ett år senare avslöjade Svenska Dagbladet att endast en av 25 skänkta miljoner hade gått till forskning. Men trots uppståndelsen pågår verksamheten fortfarande.
Påstods ha godkänts
I början av sommaren avled Susanne Svenssons 90-åriga far. I slutet av augusti skickades en faktura från Hjälpfonden till honom, där det står att han eller någon i hushållet har fått ett samtal från fondens ombud och gått med på att ge ett bidrag. Något som inte stämmer.
- Jag tycker att det är förskräckligt, jag blev jätteledsen. Det är att utnyttja att någon har dött, säger hon.
Sårbara
Hon vände sig till kommunens konsumentvägledare som i sin tur kunde hänvisa till Stiftelsen för insamlingskontroll. Där fick hon svaret att hon inte skulle betala några pengar till Hjälpfonden.
- Det kan vara massor som går på det här. De kanske har sorg eller är sårbara och tittar inte så noga, säger hon.
Från Stiftelsen för insamlingskontroll fick hon också höra att summan på 365 kronor är lagom stor för den här typen av fakturor. Det är ofta den storleken det handlar om.
- Det är inte mycket pengar men blir det om många betalar, förklarar hon.
90-kontot heligt
Pekka Lehtinen är kommunens konsumentvägledare och han stöter ofta på liknande fall.
- De som anses seriösa ska ha ett 90-konto, det är heligt. Jag tycker inte att man ska gynna någon som kanske tar pengarna i egen ficka, säger han.
Stiftelsen för insamlingskontroll kan kontrollera de organisationer som skickar in sin årsredovisning till stiftelsen och på så sätt följer de regler som finns.
Hos resten av organisationerna går det inte att se vart pengarna tar vägen.
Samvete
- Dagens samhälle är kanske inte så rent som det ser ut. Det är mycket som är dolt under ytan, säger Pekka Lehtinen.
Han tycker överhuvudtaget att det är märkligt att skicka en faktura till en avliden man.
- Det är en affärsidé, de ser det som en chans att samla pengar. Det passar kanske inte dig och mig men det finns dem som vill leva med de pengarna.
Både NT och Susanne Svensson har utan framgång sökt Hjälpfonden för en kommentar.