Skjutningar, sprängningar, öppen narkotikahandel och bilbränder har blivit en del av mångas vardag. Den grova brottsligheten drabbar även byggbranschen och när den årliga bygg- och fastighetsdagen anordnades i Flygeln låg del av fokus på just trygghet.
En som var uppskattad var Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige, som i sitt föredrag gav sin uppriktiga syn på varför Sverige – och Norrköping – hamnat i den här allvarliga situationen. Politiker, tjänstepersoner och polisen bär alla ett ansvar, menar han.
Enligt Magnus Lindgren, som också är kriminolog och tidigare polis, har brottsligheten kunnat bre ut sig på grund av en rad faktorer, exempelvis brist på lokalt förankrade kommunpoliser, misslyckad integration och socioekonomisk bostadssegregation.
Men även bygg- och fastighetsbolag har, enligt Magnus Lindgren, en viktig roll i arbetet med att förebygga brott. Ett exempel är att öka den informella sociala kontrollen – där människor ska kunna se och bli sedda.
– När vi började bygga miljonprogrammen gick vi ifrån öppna framsidor och stängda baksidor till tvärtom, vi skapade flera isolerade områden och därmed försvagades den informella sociala kontrollen, säger Magnus Lindgren och menar att vi byggt in förutsättningar för brott och otrygghet.
– Vi har fortsatt att bygga fasader som exempelvis helt saknar fönster, det har gjort att det inte längre finns någon social kontroll, man ser inte vad som händer utanför. Arkitekter vill bara bygga snyggt, de vill inte bygga tryggt.
Under sin föreläsning i Flygeln gav han även exempel på den så kallade Broken Windowsteorin. Om ett trasigt fönster inte snabbt åtgärdas, sänder det signaler till omgivningen om att ingen bryr sig om området. När invånarna upplever att ingen bryr sig – minskar den sociala kontrollen och otryggheten ökar.
Fastighetsägare måste alltså snabbt och systematisk reparera, sanera och städa av skadegörelse, klotter och nedskräpning – vilket då bidrar till ett tryggare bostadsområde.
– Jag upplever det ändå som att fastighetsägarna tar ett stort ansvar. De är ju tvungna att jobba med de här frågorna då både offren och de kriminella bor i deras fastigheter.
Att det brottsförebyggande arbetet är viktigt för alla råder det inget tvivel om.
– Enligt Svensk Näringsliv kostar brottsligheten de svenska företagen 100 miljarder kronor om året. Så det ligger verkligen i bygg- och fastighetsbranschens intresse att jobba mer för att förhindra brott, säger Magnus Lindgren.