Årets största åskoväder på väg till Norrköping

19 000 blixtar på bara tre timmar. Nu är ovädret på väg mot Östergötland. Men enligt SMHI kan det bli stora lokala variationer. "Det kanske inte blir lika kraftigt överallt", säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Under dagen har åskovädret härjat i västra Sverige.

Under dagen har åskovädret härjat i västra Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrköping2024-07-10 15:54

Ett oväder med stora regnmängder och mycket åska ligger just nu över Västra Götaland. Aftonbladet skriver att 19 000 blixtar registrerats i Sverige under tre timmar på eftermiddagen.

Till Hela Gotland säger SMHI att ovädret är ett av årets värsta.

– Vad jag har sett nu och under sommaren så är det här absolut ett av de mest omfattande åskovädren, säger meteorologen Linus Karlsson till tidningen.

Kallfronten som styr ovädret är på väg mot nordost.

undefined
Så här såg radarn ut över ovädret vid 15-tiden på eftermiddagen. Ett oväder som nu rör sig mot Östergötland.

– Under sena eftermiddagen och kvällen kommer det börja dra in skurar över Östergötland, med start i de västra delarna, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Det är svårt att säga exakt när det värsta ovädret kommer hit, men Therese Fougman tror att det blir under sena kvällen, någon gång mellan 21 och 23. Det är också svårt att veta om ovädret blir lika kraftfullt som det varit i Västsverige.

– Det kanske inte blir lika kraftigt överallt. Det kanske inte ens blir åska överallt, säger Therese Fougman.

undefined
Så här såg det ut på Ingelstaområdet i Norrköping vid skyfallet 28 juni.
undefined
Så här såg det ut i Ektorp i Norrköping vid skyfallet 28 juni.

SMHI har utfärdat en varning för att det kan komma mellan 40 till 60 millimeter regn. Men även här kan det bli stora lokala variationer. 

Just nu ligger ett mindre område med skurar och åska över Kalmar, det regnområdet kan nå Östergötland under eftermiddagen.

Regnovädret väntas ligga kvar över Östergötland under natten. Torsdag förmiddag borde det ha passerat, säger Therese Fougman. 

– I morgon kommer molntäcket luckras upp och det blir sol och moln. Men torsdag eftermiddag eller kväll kan det komma en ny portion regnskurar.

Inför onsdagskvällens oväder varnar Therse Fougman att det kan samlas stora mängder vatten på vägar och att det kan bli översvämningar i exempelvis källare. 

– Blir det åska kan det ställa till bekymmer med elförsörjningen, säger hon.

Även kommunala bolaget Nodra varnar för vad som kan bli följderna av ovädret.

Här kommer några tips från bolaget för att förhindra att du får en översvämning i din fastighet, eller för att minimera skadorna som eventuellt kan uppstå:

  • Flytta saker som kan skadas av vatten. Det gäller framförallt de som har källare.
  • Försök täta golvbrunnar och andra inflöden, som toalettstolar med tunga föremål, som till exempel sandsäckar eller vikter.
  • Se över brunnar, lövsilar och hängrännor. Rensa dem från löv och annat skräp som kan bidra till större vattenansamlingar i nära anslutning till fastigheten.
  • Säkerställ att alla källarfönster är vattentäta så att läckage från dem minimeras.
  • Bryt all elektrisk ström i de delar som blir översvämmade. Elen kan innebära direkt livsfara. Se dock till att eventuell dräneringspump inte stannar.
  • Var noga med hygien efter kontakt med inträngande avloppsvatten.
  • Dokumentera eventuella skador, skriv ner hur vattnet kom in, vilka åtgärder du gör och fotografera. Det underlättar utredningsarbetet, om det skulle behöva göras ett sånt.

Även flera försäkringsbolag har gått ut med varningar och tips inför kvällens oväder.

Karta: SMHI
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!