Antalet anmälda brott minskar

Antalet anmälda brott i Östergötlands län har minskat rejält mellan 1999 och år 2000. Framför allt är det cykelstölder, bilstölder och inbrott som minskar. Däremot ökar antalet narkotikabrott.

Norrköping2001-01-05 06:00
Nu är det dags att summera förra årets brottslighet. Statistiken visar att antalet anmälda brott har minskat. Men huruvida det innebär att den faktiska brottsligheten har minskat är svårt att avgöra. Det kan också handla om att benägenheten att polisanmäla brott har minskat.
-Det finns alltid de som inte anmäler exempelvis vinds- och källarinbrott. Det tycker jag att man ska göra, säger Kjell Svensson, chef för kriminalavdelningen i Norrköping.
Varför ska man anmäla sådana inbrott om de ändå skrivs av?
- Att skriva av ett ärende betyder att det inte ligger kvar på bordet. Men när spanarna eller gatulangningsgruppen går in och gör en husrannsakan händer det att de hittar stöldgods. Om man sedan jämför godset med de anmälningar vi har fått in gör det att vi ibland får en träff. Det betyder att folk kan få tillbaka sina stulna saker. Därför är det bra att göra en polisanmälan om man drabbas av inbrott eller får något stulet.
<p><b><font size="2">Högsta brottsligheten</font></b>
Statistiken visar som vanligt att Norrköping har den högsta brottsligheten i länet sett till antalet anmälda brott per 1000 invånare. Näst högst ligger Linköping och lägst Ydre.
-Det brukar alltid vara så att Norrköping ligger i topp. Men det har börjat jämna ut sig mellan Linköping och Norrköping på senare år. Norrköping är ju inte längre en utpräglad hamn- och genomfartsstad. Universitetet och de statliga verken har gjort att den mer och mer blivit en tjänstemannastad.
Samtidigt pekar Kjell Svensson på att Norrköping har en högre andel invandrare än Linköping.
-Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är invandrare överrepresenterade bland dem som begår brott, säger han.
<p><b><font size="2">2644 färre brott</font></b>
Under år 2000 anmäldes 47611 brott i länet. Det är 2644 brott färre än året dessförinnan. Även i Norrköpings gamla polisområde, som förutom Norrköpings kommun omfattar Söderköping, Finspång och Valdemarsvik, har antalet anmälda brott minskat under år 2000 jämfört med 1999. Antalet polisanmälningar har minskat med drygt ett tusen brott.
Cykelstölderna står för en stor del av minskningen i Norrköpings gamla polisområde, antalet anmälningar har minskat från drygt 2300 till knappt 1700 anmälningar.
Inbrotten har också minskat i Norrköpings, Finspångs, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner. Bilstölderna och antalet misshandelsfall utomhus har också minskat mellan 1999 och 2000.
<p><b><font size="2">Narkotikabrotten ökar</font></b>
Däremot ökar brottsanmälningarna i dessa kommuner när det gäller narkotikabrott, skadegörelse och misshandelsfall inomhus.
-Jag har egentligen ingen förklaring till att antalet anmälda brott minskar. Det enda jag har att komma med är lösa gissningar. Man kanske skulle kunna gissa på att anmälningsbenägenheten minskar när folk har mer pengar att röra sig med. Men jag vet inte. När det är högkonjunktur brukar det ju vara så att man skaffar sig flera prylar, säger Kjell Svensson.
Han tror att minskningen av antalet inbrott kan vara en positiv effekt av Norrköpingspolisens arbete mot narkotikabrottsligheten. När polisen griper narkomaner så minskar antalet brott som de begår för att finansiera sitt missbruk. Narkomaner står för en stor del av stölderna och inbrotten.
-När vi hade dubbla gatulangningsgrupper gick brottsligheten ner rejält. Därför tror jag att det är gatulangningsgruppens och ordningspolisens arbete som gjort att brottsligheten går ner, säger Kjell Svensson.
Det är också det aktiva arbetet mot narkotikabrottsligheten som gör att antalet anmälda narkotikabrott ökar, enligt Kjell Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om