Ansvarige politikern: "Det är ett misslyckande"

Problemen på Generalsgatans hemtjänstenhet har varit kända under ett par års tid.

Inspektionen för vård och omsorg hotar med ett vite på en miljon kronor om inte vård- och omsorgsnämnden i Norrköping bättrar sig.

Inspektionen för vård och omsorg hotar med ett vite på en miljon kronor om inte vård- och omsorgsnämnden i Norrköping bättrar sig.

Foto: Elin Holmer

Norrköping2020-05-08 06:00

– Det är ett misslyckande när det går så långt som det har gjort här och när vi får så graverande kritik från Ivo som vi fått, säger Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Vård- och omsorgsnämnden är huvudman för hemtjänsten i Norrköping och politikerna har därmed det yttersta ansvaret för omsorgen.

– Generalsgatan har varit en enhet med problem. Det har varit ganska stor omsättning på både personal och chefer, så det finns bakomliggande faktorer, men det är ingen ursäkt.

Lex Maria-anmälan som gjordes i september förra året pekar på flera brister. Patienter har glömts bort och det har slarvats med medicinering.

Hur ser du på att det bedrivs sådan hemtjänst i Norrköping?

– Det är allvarliga brister som inte ska och inte får förekomma. Den bild jag får nu är att man har upprättat handlingsplaner som man jobbar efter och att man jobbar systematiskt med att komma tillrätta med problemen.

Ett problem som den medicinskt ansvariga sjuksköterskan beskriver är att personalen har svårt att läsa och följa vårdplaner och ordinationer. I riskbedömningar på olika enheter har språkförståelse utpekats som en risk för verksamheten.

– Om det som hänt på Generalsgatans hemtjänstenhet beror på bristande språkkunskaper eller på otydliga instruktioner vet jag inte. Men oavsett vilket har vi som huvudman skyldighet att rätta till och säkerställa att handlingsplaner följs och att de förändringar som krävs genomförs, säger Olle Vikmång.

Är bristande språkkunnighet hos personalen inom hemtjänsten i Norrköping ett problem?

– Det är delvis ett problem att vi till viss del har en bristande språkkompetens, särskilt nu under coronatider, svarar Olle Vikmång.

Han berättar att medarbetarnas oro för att bli smittade lett till att en del av dem för första gången fått information om regler och rutiner på sitt hemspråk.

– Vi har identifierat dessa informationsluckor som vi nu täppt till. 

Delar du uppfattningen att det finns liknande problem på andra enheter inom hemtjänsten?

– Vi behöver gå igenom och titta på de instruktioner som finns och på ¨hur introduktionen fungerar. Det är därför vi har den här typen av avvikelsehantering och det är därför både Lex Sarah och Lex Maria är så viktiga. De ger oss kunskap om de systematiska brister som finns i verksamheten så att vi kan rätta till och förbättra. Den slutsats jag drar och verksamheten också drar, är att rutinerna behöver förbättras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!