Anita och Silverpilens kennel är unika

För Anita Wahlström har hundar blivit mer än en livsstil. Det har blivit ett livselixir. ?Ja, utan mina hundar hade jag nog inte levt i dag, säger hon.

Norrköping2001-07-25 04:00
Anita Wahlström har varit uppfödare av hundar i snart fyrtio år ute vid Furingstad på Vikbolandet och som sådan har hon varit ovanligt framgångsrik. Tills för sex år sedan var det schäfrar som gällde. Men hjärtproblem, i kombination med en whiplashskada gjorde att det blev för tungt att föda upp schäfrar.
?Så nu är det chihuahua som gäller. De är lättskötta och kräver inte lika mycket arbete, säger Anita Wahlström.
<p><b><font size="2">Unikt</font></b>
Men det är med schäfrarna som hon haft sina största framgångar. För i och med att schäfertiken Silverpilens Vixie blev brukschampion alldeles nyligen så betydde det att Anita Wahlström och hennes Silverpilens kennel tog sin hundrade bruks-championinteckning.
?Det är unikt. Jag tror inte ens att någon har tagit femtio inteckningar, säger hennes man Ingemar Wahlström med stolthet i rösten.
Anita Wahlström har aldrig sysslat med uppfödning i stor skala. Hundarna har kunnat vistats inomhus och där har också de flesta av Silverpilens valpar sett dagens ljus.
?Eftersom vi har vunnit så många priser har folk trott att vår verksamhet har varit i jättelik skala. Men för oss har det alltid varit viktigt att hundarna är friska och framför allt att de är trevliga sällskapsdjur. Jag tror inte att det hade varit helt möjligt om verksamheten hade varit stor.
<p><b><font size="2">Koll på var de finns</font></b>
I dag finns det avkommor från Silverpilens kennel över hela Sverige. Och Anita Wahlström har bra koll på var de finns och hur de mår.
?Vem som helst kan inte sköta en hund. Så jag har alltid sett till att det är bra människor som har hand om djuren. Och det är alla dessa som jag har att tacka för att det har gått så bra för kenneln.
Med snart fyrtio år som uppfödare finns det förstås en hel del erfarenheter. Exempelvis tycker Anita Wahlström att hon kan se om en valp blir en bra hund eller inte.
?Valpen måste våga ta för sig och ha kämpaglöd. Har den det så kommer den gå långt. Men minst lika viktigt är att den är lyhörd. Den måste tycka att det är kul att utföra uppgifter på kommando. Det märks rätt snart om valpen är lyhörd, säger Anita Wahlström.
<p><b><font size="2">Givande</font></b>
Som de flesta "mammor" vill inte Anita Wahlström plocka fram någon favorithund genom åren.
?Det ska man nog aldrig göra. Men Clebers Clay hette vår för första avelshund och han är egentligen stamfadern till alla hundar från Silverpilens kennel. Kanske är han nummer ett...kanske.
Och varför det blev hundar?
?De ger mer än vad de tar och utan all motion som de har givit mig skulle jag nog inte ha överlevt mina hjärtbesvär, säger Anita Wahlström.

Fotnot: Att bli brukshundschampion är i sig ingen lätt sak. Dels måste hunden vinna tre certifikat i högsta klass, det vill säga elitklass. Utöver detta måste hunden ha fått minst 520 poäng tilldelade sig i något av momenten rapport, spår och sök. Bara en eller två i varje klass kan bli brukshundschampion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om