Alstom riskerar varsel

General Electric planerar stora neddragningar i Europa och anställda vid Alstom Power Sweden AB i Norrköping riskerar att drabbas.

Foto:

Norrköping2016-01-14 21:22

General Electric (GE) köpte franska Alstom i november och den nya amerikanska ägaren meddelade den här veckan att man planerar att säga upp 6500 anställda i Europa. Alstom Power i Norrköping har cirka 150 anställda som numera har GE som arbetsgivare.

– Vi har fått indikationer på att neddragningarna kan beröra anställda här i Norrköping, säger Carl-Johan Sandelin, fackordförande Sveriges ingenjörer och akademiker. Men det här blir en lång process för vi har precis börjat prata om hur den framtida organisationen ska se ut och det har ännu inte lagts några varsel.

Carl-Johan Sandelin kallades till huvudkontoret till Paris i början av veckan och de lokala MBL-förhandlingarna har precis startat. I Norrköping jobbar de före detta Alstom-anställda med turbinservice till bland annat svenska kärnkraftverk och kunder över hela världen. Många är ingenjörer som jobbar med inköp, ekonomi och säljservice.

– Det kommer att bli en omfattande förändring i vår verksamhet och nu diskuterar vi den verksamhet vi har idag och vad kunden kommer att behöva framöver, säger Carl-Johan Sandelin.

Alstom Power Sweden AB i Norrköping fyllde 100 år 2013 och man konstaterade då att tunga förlustår hade vänts till vinst

– Målet med omorganisationen är att integrera Alstom verksamheten i Europa för att öka konkurrenskraften och skapa synergier, säger kommunikationschef Ulrika Andersson, GE. Vi för en konstruktiv dialog med fackliga företrädare.

GE Sverige har 2700 anställda som blev 600 fler när GE köpte Alstom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om