Det har givetvis bott människor i den här delen av Saltängen även innan Inre hamnen ens var på planeringsstadiet. Som konstnären Fritz Gran. Här utanför sitt hus med både ateljé och bostad på Jungfrugatan. Bilden togs i december 1971.
- Inre hamnen är ett stadsutvecklingsprojekt som byggs i flera etapper. Vi har följt det ända sedan de arkeologiska utgrävningarna och saneringen av marken. Nu har de första Inre hamnen-borna flyttat in och i färdigt skick kommer det nya bostadsområdet att rymma omkring 3 000 bostäder. Förra sommaren, 2023, öppnades stadsdelen med bad, bryggor och parker och den nya gång- och cykelbron över Motala ström stod färdig.
- Det har givetvis bott folk på Saltängen förr. Innan Inre hamnen. Konstnären Fritz Grahn, till exempel, bodde på Jungfrugatan, gatstumpen som skar genom området från norr till söder. Några spår efter hans kombinerade hem och ateljé är svåra att hitta idag. Men Fritz Grahn, som gick ur tiden 1989, hade en dröm om att hans ateljé en gång, efter hans bortgång, skulle kunna användas som ett sorts studiehem för lovande Norrköpingsskalder. Istället revs den i början av 1990-talet och det blev ingenting av med den förhoppningen. Inre hamnen bygger på andra drömmar.
Norrköpings hamn AB har sedan några år helt lämnat det inre av hamnen. I stället fortsätter verksamheten ute vid Pampushamnen med, bland annat, en omfattande trafik av containertrafik.
- En gång i tiden – för inte alls länge sedan – var kajerna i Inre hamnen skådeplatsen för en intensiv hamnverksamhet med lossande och lastande fartyg på rad. Som en konsekvens av utvecklingen av Inre hamnen har Norrköpings Hamn AB lämnat inre hamnen för att fortsätta att växa och utvecklas i Pampushamnen på Händelö istället. Att titta på fartygen var ett populärt och lättillgängligt folknöje förr och Norrköping har med sitt geografiska läge en lång tradition som viktig hamnstad. Om än utom synhåll numera. I Norrköpings roll som ledande logistikcentrum spelar hamnen en fortsatt viktig roll.
- Från omkring 1740 fanns ett Spinnhus, egentligen ett kvinnofängelse, i hamnen. Hårt tvångsarbete inom textilindustrin under omänskliga förhållanden var det som gällde. I värsta fall, vid upprepad brottslighet som snatterier eller prostitution, hotade livstidsstraff. 1790 flyttades Spinnhuset till Drags i Norrköping i närmare anslutning till industrin. Så småningom lades Spinnhuset ned och blev istället fängelse med endast manliga interner.
Den 31 ton tunga bastun i Inre hamnen lyftes på plats i april 2023.
- År 1775 beslutades att kronan (staten) skulle ha monopol på spritbränningen i Sverige och höjda böter för lönnbränning infördes. Kronobrännerier uppfördes i ett stort antal städer, bland annat i Norrköping. Kronans brännerier blev inte den inkomstkälla som kronan räknat med och de lades ner efter drygt tio år. I Norrköping användes en del av byggnaderna efter det som kronomagasin, fram till år 1871 när området löstes in av staden. Riksbyggens projekt Brf Kronomagasinet i Inre hamnen är givetvis en blinkning åt den epoken.
- Inre hamnen innan Inre hamnen? Hur såg området ut då? Jodå, redan med start i slutet av 1500-talet låg här arbetsplatser och verksamheter av de mest skiftande karaktärer. Hamn, skeppsvarv, spritbränneri, tobaksodling och kvinnofängelse är några av de inslag i området som har stuckit ut mest under årens lopp. Annars var området ganska sankt och ön Skeppsholmen stod för viss stabilitet i marken.
- Arkeologerna, en del av myndigheten Statens historiska museer, undersökte grundligt marken i Inre hamnen innan byggandet kom igång. Bland alla fynd som gjordes var en över hundra år gammal flaskpost det kanske mest oväntade. I flaskan fanns ett handskrivet meddelande daterat den 15 september 1909 och författat av en person vid namn Sven Thure Nilsson. Han skrev lappen "under pågående strejken i Norrköping" och flaskan hade gömts vid hörnstenen till ett hus som byggdes ovanpå det gamla kronobränneriet från 1700-talet. Senare lyckades arkeologerna spåra Nilssons barnbarn för att visa fyndet.
"Projektet ska hålla hög kvalitet, vara ett flaggskepp, där alla strävar efter samma mål. Annars blir det som vilket bostadsområde som helst", sa stadsarkitekt Karin Milles.
- Urbant, banbrytande, ansvarsfullt och mångfacetterat. Alla byggföretag som ville medverka i Inre hamnen fick fyra ledord att förhålla sig till i sina ansökningar om att få medverka i första etappen. Några klarade nålsögat. Andra rev ut sig på ett tidigt stadium. "Vi intervjuade nog uppåt 25 olika byggherrar i första skedet. Alla var väldigt intresserade av att få vara med. Men när vi bad dem att förklara vad de fyra ledorden innebar för dem, blev det ibland tydligt att vi inte riktigt hade samma uppfattning. Eller så höll deras arkitektoniska ambitioner inte måttet", har Norrköpings stadsarkitekt Karin Milles sagt om processen.
- Att Inre hamnens snabbt växande bostadshus är i blickfånget vet vi. Men vad kan man se från Inre hamnen? Sylten, på andra sidan Strömmen, till exempel. Sylten har gamla anor. Redan 1856 ville en kommitté, med bland andra handelsmannen Ludvig Ringborg, omvandla Syltenberget till Norrköpings första fritidsområde. Ett grönt utflyktsmål med både allmänna promenadstråk och privata sommarvillor. Kommittén fick klartecken och året därpå inleddes anläggningsarbetena. 1861 hade 22 tomter anlagts på Sylten med planteringar, häckar och staket. På några av tomterna byggdes det också eleganta sommarvillor för Norrköpings mest välbärgade skikt.
- Det har känts avlägset...men nu bor det faktiskt människor i Inre hamnen. De första invånarna kom på plats i den nya stadsdelen i april i år. Det var fastighetsbolaget Mannersons som var först ut att välkomna sina hyresgäster till Kronomagasinet 3. Totalt 69 lägenheter mellan ett och fyra rum med kök. Därefter kom de första boende i HSB brf Inre hamnen. Inflyttningen kommer att fortgå undan för undan tills hela Inre hamnens första etapp är fylld.
Konstnären Åsa Jungnelius ligger bakom det fleråriga projektet "Den inre världsutställningen".
- Den stora Konst- och industriutställningen 1906 formade i mångt och mycket det moderna Norrköping. Förutom individens efterlängtade kulturella påfyllning, hyllades den pågående industriella utvecklingen samtidigt som staden genomgick en genomgripande försköning. Konstnären Åsa Jungnelius har med det fleråriga projektet "Den inre världsutställningen" tagit avstamp i den ursprungliga utställningen för att skapa nytt liv i ett tidigare bortglömt och ratat hörn på Södra kajen med Inre hamnen samtidigt i blickfånget på andra sidan Strömmen.
- Inre hamnens etapp ett och två har medfört att flera företag och verksamheter, sedan länge etablerade i området, nu har flyttat därifrån. Ett av dem är Ekströms Trä som har en lång historia på den bortre delen av Saltängen. I början av juni 2022 flyttade firman, som sedan 1997 ingår i bygghandelskoncernen Nordströms, in i nya lokaler på Terminalgatan i det växande industriområdet intill Norrköping Airport. Detta efter att ha bedrivit brädgårdsverksamhet på den norra kajen ända sedan 1879 när företaget startade under namnet Boxholms trävaruupplag.
Förre kommunalrådet Reidar Svedahl var först av alla att testa ett dopp i bassängen. Svedahls dopp hade dock ingenting med att göra att den stängdes kort senare.
- Badbassängen i Inre hamnen fick knappast någon rivstart förra sommaren. Sedan tidigare kommunalrådet Reidar Svedahl tagit premiärdoppet var det färdigbadat i förtid. På grund av algblomningen meddelade kommunens Kultur, event och fritid redan i slutet av augusti att badet stänger tidigare än det från början var tänkt. De som eventuellt hade tänkt att ta sig ett dopp möttes av ilsket röda skyltar med det nya beskedet vid de båda bassängkanterna. Bättre lycka i sommar?
Det gamla spannmålsmagasinet Andreas kvarn håller på att omvandlas till det moderna kontorshotellet Jungfrun.
- Den första byggnaden som möter besökare i Inre hamnen från Norrköpings centrala delar är det imponerande spannmålsmagasinet Andreas kvarn. Ett riktigt landmärke uppfört i tegel vid Hamnbrons norra fäste. Förvandlingen pågår som bäst när Andreas kvarn ska bli kontorshotellet Jungfrun med plats 250 arbetande personer. Fastighetsägaren Mannersons låter bygga om den klassiska byggnaden åt företaget DoSpace. Till hösten är det inflyttningsklart i de fem våningarna och företagen som flyttar in kan välja mellan ett eget våningsplan eller kontorsutrymme för en enda medarbetare.
Så här tänkte sig Norrköpings kommun att Kanonparken ska se ut i framtiden. Mycket grönska och konst som ska skapa en inbjudande entré till Inre hamnen.
- Kanonparken ska fungera som en grön och lummig entré till Inre hamnen. "Det blir en fin oas med träd, buskar, blommor och gräs. Variationen är stor och det ska bli spännande att se vilka växter som kommer att trivas. Vissa arter blommar tidigt, andra sent. Målet har varit att göra det likt naturen. Både sett till utseende men också för att få insekter och fåglar att trivas. Jag är växtnörd och tycker att det är roligt att vi får in lite vild växtlighet i den här miljön". Det sa landskapsarkitekten Elisabet Manfred, kommunens gestaltningsansvariga av Inre hamnens grönska, när hon visade upp Varvsparken första gången ifjol.
- Varvsbron, som knyter ihop den södra kajen med den norra i höjd med Brännerigatan, invigdes i juli ifjol. På kort tid har den blivit ett uppskattat inslag i Inre hamnen. Tanken är att den ska främja hållbart resande. Varvsbron består av två fasta brodelar samt en öppningsbar broklaff med överliggande motvikt, en så kallad holländsk klaff. Enbart denna väger 40 ton och den totala vikten på bron är 124 ton. Varvsbrons totala längd är 47 meter. Att en del av bron är öppningsbar är för att det ska vara fortsatt möjligt för viss båttrafik så långt in i Strömmen.
- Nio olika byggherrar är inblandade i Inre hamnens första etapp. Nämligen: Mannersons, Riksbyggen, Slättö, Castellum, HSB, Söderstaden, Hyresbostäder, Siegel och Skanska.
De gamla kranarna har en given plats i den nya Inre hamnen.
- Kranen vid Hamnbrons norra fäste, den tidigare så kallade Museikranen, närmade sig kajkanten och Strömmens vatten för ett par år sedan. Men, nej, det var ingen fara för att kranen är på väg att glida ned i vattnet. Det handlade i själva verket om en högst medveten förflyttning på cirka 50 meter för att lyfta fram pjäsen i sitt rätta element när Inre hamnen tar form. Så nu står den där. Som Lilla hamnkranen. Med Stora hamnkranen vid sin sida. Samtidigt flyttades nämligen en av de 35 meter höga hamnkranarna, som tidigare stått på Öhmanskajen, över till Inre hamnen. "För att bevara hamnkaraktären och anspela till den tidigare verksamheten", motiverades flytten med.
- När Inre hamnen växer upp får vi en hel del nya geografiska begrepp och namn på föremål att hålla koll på. Har du lärt dig dem alla ännu? Och kan peka ut dem? Vi tänker på Kanontorget, Lilla hamnkranen, Stora hamnkranen, Gasmästarkontoret, Varvsbron, Varvsparken och Rasphusplan.
- När det blev dags att börja bygga i Inre hamnen, ville vissa av byggherrarna runda de ursprungliga planerna. Bland annat av kostnadsskäl. Det blev dock nobben från kommunens sida. "Det är den ursprungliga gestaltningen som gäller. Den som vi har kommit överens om. Visst, vissa mindre förändringar har vi gått med på. Men vi har inte tillåtit några större ingrepp, som att välja billigare fasader eller att plocka bort bärande detaljer, typ terrasser. Projektet ska hålla hög kvalitet, vara ett flaggskepp, där alla strävar efter samma mål. Annars blir det som vilket bostadsområde som helst", motiverade stadsarkitekt Karin Milles.