Allsångsföretaget polisanmäls för brott

Kaos rådde inför allsångspremiären på Strömsholmen sommaren 2015. Flera artister hoppade av och arrangören visade sig vara skuldsatt. Nu polisanmäls hans företag Flying Sweden Theatre AB för bokföringsbrott av konkursförvaltaren.

Inställd allsång. Sedan flera artister hoppade av allsången på Strömsholmen sommaren 2015 ställdes den in.

Inställd allsång. Sedan flera artister hoppade av allsången på Strömsholmen sommaren 2015 ställdes den in.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2017-03-09 19:00

Inför allsångspremiären på Strömsholmen sommaren 2015 berättade NT i en serie artiklar om hur den ena artisten efter den andra hoppade av. Caroline af Ugglas och Tommy Nilsson var bland de första att hoppa av och sedan skedde rena strömhoppet då Babben Larsson, The Fantastic Four och Bruno Mitsogiannis meddelade att de inte skulle medverka.

Flera ljud- och ljusproducenter i Norrköping ville inte heller arbeta åt arrangören Anders Johansson på grund av hans skulder och till slut lades allsången ner.

NT kunde också konstatera att han 2011 dömdes för bedrägeri och försök till bedrägeri och hade en hel del skulder. Hos Kronofogden hade Anders Johansson då bland annat en personlig skuld på cirka 200 000 kronor.

Den 24 maj 2016 togs beslut om att företaget Flying Sweden Theatre AB skulle försättas i likvidation och tre veckor senare, 15 juni, försattes företaget i konkurs.

Nu har konkursförvaltaren, advokat Hanna Vikström, granskat bolagets bokföring och kontoudrag. Hon har även haft en genomgång med Anders Johansson. Granskningen ledde till en polisanmälan om bokföringsbrott.

Av konkursbouppteckningen framgår att det inte finns några tillgångar i bolaget, men att skulderna uppgår till drygt 415 000 kronor.

Granskningen visar på stora brister i bokföringen. Huvudbokföring saknas helt. Därutöver saknas bokföring för tiden före juni 2014. Verksamhetens ekonomi har därför inte kunnat följas.

Från juni 2015, då allsången på Strömsholmen skulle ha startat, finns det löpande betalningsanmärkningar, vilka avser både skulder på skattekontot och leverantörsskulder. Ett utmätningsförsök gjordes av Kronofogden i december 2015, men det misslyckades. Av det drar konkursförvaltaren slutsatsen att obeståndet torde ha uppstått under andra halvan av 2015.

Under senare år har bolaget inte haft något bankkonto, utan ska ha utnyttjat ett av arrangörens privata bankkonton.

Advokat Rune Brännström var likvidator.

– Jag utredde om bolaget hade några tillgångar, vilket det inte hade. Därför försatte jag företaget i konkurs, säger Rune Brännström.

Anders Johansson anser att det är de tidigare ägarna till bolaget som inte hade skött bokföringen.

– Det är de gamla ägarna som inte gjort rätt och får ta smällen. Men jag har också gjort fel eftersom jag inte kollade upp bokföringen, säger han, och tillägger:

– Men det här är inget som man blir fälld för i domstol, säger Anders Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!