Redan den 19 juli beräknas algblomningen vara som störst. Det är tre veckor tidigare än för 35 år sedan. Satellitbilder visar att cyanobakterierna uppträder allt tidigare i Östersjön. Ansamlingarna på ytan blir också större.
–Det kan bero på att cyanobakterierna ökat och dominerar i ansamlingarna, men också på att vädret oftare är lugnt så att algerna flyter upp till ytan, säger Ragnar Elmgren, professor vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet.
Klart är att obehagliga ytansamlingar nu berör även industrisemestern. När algerna driver i land kan de förstöra möjligheterna att bada och värsta fall förgifta djur. Tyngdpunkten för algblomningen låg tidigare kring 8 augusti. Allt talar för att tidsförskjutningen är en effekt av klimatförändringen.
Det är redan känt att vattnet i Östersjön värms upp snabbare på våren och blivit någon grad varmare undr sommaren. Dessutom blommar växtplankton tidigare på våren.
–Vi kan redan nu se effekterna av att klimatet ändras. Men många klimatmodeller framstår som så osäkra att man inte behöver bry sig, säger Ragnar Elmgren.
Forskarna, som publicerat studien i Biogeoscienses, har lagt samman observationer från en rad satelliter med olika känslighet. Resultaten överensstämmer bra med observationer från fartyg. Men dessa observationer ger ingen bra helhetsbild eftersom ytansamlingarna är ojämnt fördelade över Östersjön. För det krävs satelliter.