Bevakningen av det pressade läget på Vrinnevisjukhusets akutmottagning väckte frågor från NT:s läsare kring när man bör uppsöka akutvård. Michael von Schickfus är inte bara överläkare på akutkliniken vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping utan också ordförande för SWESEM, Svensk Förening för Akutsjukvård och läkarchef. Han förklarar att det är svårt att ge några generella svar.
– Har man gått omkring i tre månader och är trött på att något inte blir bättre, är inte akuten rätt ställe. Att det inte finns tid på vårdcentralen är inte en bra anledning att åka till akuten. Men om man blir akut sjuk och allvarligt påverkad, då måste man vända sig till akutmottagningen.
– Vi inom vården kan inte lägga över det ansvaret på patienterna. Det är vi inom sjukvården, det ingår i vårt jobb, som måste göra en bedömning, säger han vidare.
Han konstaterar att det som patient är svårt att veta om man har "hamnat rätt".
– Har man suttit i tre timmar på akuten och sedan får beskedet att man egentligen inte hör hemma på akuten, förstår jag att det är jobbigt. Men det är tyvärr så det fungerar, vi måste prioritera.
Hur kan man själv agera?
– Är man osäker tycker jag man ska börja med att ringa sjukvårdsupplysningen 1177, eller vända sig till en vårdcentral.
Samtidigt är överläkaren medveten om att det finns brister inom andra delar inom sjukvården som bidrar till att människor söker sig till akuten.
– Problemet är att akuten är den enda avdelningen du kan åka till utan att ha förbokad tid. Primärvården, specialistvården och sjukgymnaster måste bokas i förtid. Vi måste bli bättre på tillgänglighet i hela vårdkedjan.
Som mest var det 90 patienter som satt och väntade på akuten under tisdagen.
Har ni någon koll på hur många av dem som var i behov av akut vård?
– Det är svårt att säga. Men överlag var det väldigt många som var akut sjuka eller skadade igår, exempelvis på grund av halkolyckor. Sedan finns det alltid en del patienter som borde ha blivit omhändertagna inom andra delar av vården, men av olika anledningar har hamnat på akuten ändå. Vi hade ordinarie bemanning, men var ändå tvungna att kalla in extrapersonal.
– Det i kombination med att vi sedan länge har problem med att det inte finns vårdplatser på andra avdelningar gör att det blir fullt på akuten.