Åklagaren: Mannen väntade vid hissen – sedan attackerades kvinnan

Advokaten kom hem efter att ha varit ute med hunden när hon överfölls och utsattes för mycket grovt våld. Nu åtalas den misstänkte gärningsmannen, vars våld gav kvinnan permanenta skador.

Advokaten attackerades bara meter från sin ytterdörr och räddades av grannar.

Advokaten attackerades bara meter från sin ytterdörr och räddades av grannar.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2024-06-24 18:00

En man i 60-årsåldern, hemmahörande på en ort i Småland, som misstänks ha överfallit och misshandlat en advokat i Norrköping åtalas nu för synnerligen grov misshandel.

– Överfallet skedde utanför målsägandens bostad i trapphuset och han har sannolikt stått där och väntat på henne, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff.

Överfallet skedde efter att kvinnan varit ute med sin hund. När hon klev ut ur hissen väntade mannen, enligt vad som framkommit i utredningen, utanför och attackerade henne omedelbart.

Hon vårdades en längre tid på sjukhus och har fått allvarliga skador av misshandeln. Det handlar om flertalet slag och sparkar mot ansikte, huvud och kropp, både när hon stod upp och när hon fallit till golvet. Skador som åsamkades kvinnan är bestående.

– Något har också hållits för hennes mun, säger Pernilla Törsleff när hon kommenterar händelseförloppet.

undefined
Advokaten attackerades bara meter från sin ytterdörr och räddades av grannar.
undefined
Pernilla Törsleff, vice chefsåklagare i Jönköping, åtalar mannen för synnerligen grov misshandel.

Den koppling som finns mellan advokaten och mannen är att hon tidigare varit företrädare för ett dödsbo – boutredningsman – efter att en anhörig till mannen avlidit. En konflikt uppstod mellan mannen och två andra dödsbodelägare. De var oense i frågan om en fastighet i dödsboet skulle säljas eller inte. Advokaten gjorde bedömningen, efter att ha utrett möjliga alternativ till lösning, att en försäljning var nödvändig för att arvingarna skulle kunna få sina arvslotter. Hon ansökte om tillstånd för detta i domstol.

Mannen motsatte sig det och har försökt få advokaten utbytt.

– Han har ju inte velat berätta varför det här hände. Vi får se om han berättar mer under huvudförhandlingen, men utifrån omständigheterna uppfattar jag det som att det är bakgrunden till det hela, säger Pernilla Törsleff.

I förhör i förundersökningen förnekar mannen brott. På frågorna han får svarar han kategoriskt "Jag väljer att inte svara". Han företräds av advokat Sofia Björksten som inte vill kommentera sin klients inställning.

– Jag kan inte säga någonting eller svara på någon fråga för närvarande.

undefined
Det var i det här trapphuset som attacken ägde rum.
undefined
Huvudförhandling i målet kommer att hållas vid Norrköpings tingsrätt under vecka 27 (1-5 juli). Exakt datum är inte fastställt.

Vid häktningsförhandlingen, där mannen först erkände misshandel av normalgraden, beslutades att han skulle genomgå en paragraf 7-utredning, mer känt som en "liten sinnesundersökning". Där kom en överläkare i rättspsykiatri fram till att det kunde "misstänkas" att han led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och vid undersökningen. Därför rekommenderas att mannen ska genomgå även en stor rättspsykiatrisk undersökning. Det är dock ingenting som Pernilla Törsleff väger in i åtalet.

– Det är en fråga för rätten att bedöma. Det har gjorts en paragraf 7-utredning. Beroende på utgången i målet kommer tingsrätten ta ställning till om det ska göras en större undersökning, säger hon.

Vilken straffsats hon kommer att yrka på vill inte Pernilla Törsleff kommentera.

– Vi kommer att hålla huvudförhandlingen, sedan kommer jag i samband med pläderingen att framföra vad jag anser det är för straffvärde. Jag kommer inte gå ut med något yrkande innan dess.

Straffskalan för synnerligen grov misshandel är lägst fem års och högst tio års fängelse.

Har du varit med om något liknande fall?

– Nej, det har jag inte varit. Inte att en advokat angrips på det här sättet.

Tingsrätten har tidigare beslutat om kvarstad, alltså att man säkrar pengar eller värdesaker för att den misstänkte ska kunna betala ett skadestånd efter en möjlig fällande dom. Det handlar om cirka 630 000 kronor, som uppges vara kvinnans skadeståndsanspråk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!