Ägaren satsar på kvinnliga pizzabagare

Han vill ha kvinnliga pizzabagare på sina restauranger. ”Jag vill bryta traditionen i den här branschen och låta alla få chansen”, säger pizzeriaägaren Zana Aziz.

Tess Andersson styr spaden skickligt i ett av de svåra momenten i baka pizza.

Tess Andersson styr spaden skickligt i ett av de svåra momenten i baka pizza.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2020-04-28 18:00

Pizzaprofilen har sedan tidigare gjort sig känd för att gå sina egna vägar och har nu alltså valt att satsa på att få in kvinnliga bagare på sina pizzerior.

– Varför ska man göra som alla andra? säger Zana på frågan om varför, men tillägger också att alla är välkomna att jobba hos honom.

– Jag vill bryta traditionen i den här branschen och låta alla få chansen. Det handlar inte om kön utan en attraktion och nyfikenhet till en arbetsplats. Våra kvinnliga bagare är väldigt intresserade och vill hela tiden lära sig mer om yrket och ingredienserna.

Tror du att det kan bli vanligare med kvinnliga pizzabagare?

– Jag tror det och jag hoppas att utgångspunkten kan bli härifrån. Att branschen kan få upp ögonen för att tänka lite annorlunda och nytt. Jag skulle bli jätteglad om utvecklingen blev så.

Maja Skog och Tess Andersson är två av bagarna på Massimo på Petter Swartzgatan. Båda har jobbat i åtta månader och tycker att det är roligt att folk blir överraskade och glada när de kliver in på pizzerian.

Har ni fått några roliga reaktioner från kunderna?

– Vi har en manlig kollega som hjälper till ibland på söndagar. En kund reagerade på det genom att skämtsamt säga "då ska jag inte komma hit på söndagar, killar kan inte laga mat" säger Maja Skog och skrattar.

Zana har själv bara sex år i branschen, men innan han startade sin första pizzeria arbetade han som kock och sadlade om utan att ha någon kunskap i pizzabagaryrket.

– Det har inte varit lätt och jag har tagit många risker. I början misslyckades jag med allt, så jag fick kämpa. Efter den svåra starten så sa min fru åt mig att se pizzan som en tallrik på en fin krog och då föll allt på plats. Då kunde jag börja leka med ingredienserna som jag var van vid.

Idag har Zana Aziz två pizzerior – Massimo i Norrköping, som öppnade 2014, och Zanas i Linköping, som slog upp portarna 2018. Planen var att försöka hitta en lokal för att satsa på en tredje etablering, men var det svårt på grund av höga hyror och sen kom coronaviruset.

– Just nu ligger allt på is. Precis som för alla andra så är det svårt. Jag har tyvärr varit tvungen att säga upp två ur personalen och det är tråkigt.

Vad har du för tankar om framtiden?

– Jag vill se en eller två ur min personal i pizza-VM. Jag har själv tävlat i VM och av 1 600 deltagare var det ingen kvinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!