Adler försökte stoppa journalister – lyssna på Granskning pågår

Entreprenören Niclas Adler, som äger det gamla kraftverket Marviken, försökte stoppa NT:s granskning av honom och hotade med rättsliga åtgärder. Hör om lögner, polisanmälningar och misstänkt stulna lyxbilar i podden Granskning pågår.

Niclas Adler försökte stoppa NT från att publicera granskningen av honom och Marviken.

Niclas Adler försökte stoppa NT från att publicera granskningen av honom och Marviken.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2024-06-16 08:00
undefined
Niclas Adler försökte stoppa NT från att publicera granskningen av honom och Marviken.

– Jag har aldrig varit med om att någon försökt stoppa det fria ordet genom att hota med rättsliga konsekvenser. Det här är extremt ovanligt, säger Fredrik Lagerqvist, chefredaktör och ansvarig utgivare för Norrköpings Tidningar.

undefined
Fredrik Lagerqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare på Norrköpings Tidningar. Han säger att Niclas Adlers agerande är extremt ovanligt.

Det var när Norrköpings Tidningar under vintern och våren började granska Niclas Adler och hans verksamhet som hoten kom från Adlers advokat om rättsliga åtgärder. Entreprenören ville stoppa NT från att berätta.  

Så här skrev till exempel advokaten i ett mejl till Fredrik Lagerqvist kvällen före den första publiceringen: 

"Om skadebringande felaktig information publiceras så kommer Niclas Adler att omgående tvingas vidta rättsliga åtgärder för att han och bolagen han har intressen i ska kunna hållas skadeslösa".

 – Det talar för att inte tystna utan att våga fortsätta granska och vända på stenar, säger Fredrik Lagerqvist. 

Granskningen, som publicerades vid tre tillfällen, handlar om ett misstänkt oljeläckage i Marviken, om Niclas Adlers tvister med myndigheter och om att Niclas Adler vägrar tala om vem som äger Marviken.

Niclas Alder blev högintressant för Norrköpings invånare när han stämde kommunen för att de avbrutit ett planarbete i Marviken. I höst kommer parterna att mötas i Norrköpings tingsrätt och om kommunen förlorar riskerar kommuninvånarna att få betala ett skadestånd till Niclas Adler.

I senaste avsnittet av podden Granskning pågår berättar vi en historia om oljefyllda bergrum, tvister, skumma brittiska affärsmän och en polisanmälan mot Niclas Adler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!