3,7 miljoner ska rädda Brunnssalongen

Himmelstalunds Brunnssalong – Norrköpings äldsta festlokal som fortfarande är i bruk fick stängas efter en vattenläcka 2021. "Ett timmerhus kan man alltid laga", säger Filip Danielsson.

Filip Danielsson som gått bygghantverksutbildning i Mariestad är nog den ende i Östergötland som på heltid jobbar med att restaurera äldre timmerhus.

Filip Danielsson som gått bygghantverksutbildning i Mariestad är nog den ende i Östergötland som på heltid jobbar med att restaurera äldre timmerhus.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2022-02-12 18:00
undefined
Filip Danielsson som gått bygghantverksutbildning i Mariestad är nog den ende i Östergötland som på heltid jobbar med att restaurera äldre timmerhus.

Timmermannen Filip Danielsson, är en av de hantverkare som är med i renoveringen av Himmelstalunds Brunnssalong. 

– Det är inte så många som håller på med det här. Jag kan vara den enda som håller på med enbart äldre hus i Östergötland, säger Filip Danielsson som gått bygghantverksutbildning i Mariestad och driver Qvästad bygghantverk och trädgård.

Hans insats blir att täta en bit av fasaden, där vatten stått och bildat en ficka eftersom taket varit undermåligt.

– Ett timmerhus kan man alltid laga. Det går att byta ut stockar. Annars är det den nedersta timmerstocken som går först. Om det inte är läck på taket som här, säger Filip Danielsson.

undefined
Vattenskadorna blev omfattande efter att en toalett sprungit läck.

Byggnadsminnet Himmelstalunds Brunnssalong renoveras efter en omfattande vattenläcka som upptäcktes i mars 2021. I samband med renoveringen konstaterades senare att taket och pannorna var i dåligt skick. 

– Vi har fått tillåtelse från Länsstyrelsen att plocka om så mycket som möjligt av teglet så att vi får hela gamla pannor på ett takfall och kan lägga nytt tegel på ett annat. När killarna sorterade ut teglet hittade vi en massa stämplat taktegel som vi kunde koppla till Björnvikens bruk, BBN. Det är ganska samtida med tillbyggnaden så det är inte omöjligt att det är tegel från sent 1700-tal vi hanterat. Det är spännande, säger byggnadsantikvarie Hanna Domfors.

undefined
Stämplat tegel från mitten av 1700-talet som tillverkats av Björnvikens tegelbruk vid Pjältån. Tegelbruket har varit känt, men platsen hittades först vid utgrävningar för Ostlänken 2021.

Den typen av stämpelavtryck var unika för olika tegelbruk vid den tiden. Men förr fanns så många bruk, att vi idag inte känner till alla.

Det var vid utgrävningar för Ostlänken som Björnvikens tegelbruk, 2021 hittades vid Pjältån. Bruket har varit omnämnt sedan 1764 i kyrkböcker.

När vädret tillåter tas den tillfälliga isoleringen i huset bort och vinterfällt virke kommer ersätta det vattenskadade golvet i Brunnssalongen. 

3,7 miljoner har avsatts för att rädda byggnaden för framtiden. Samtidigt är vattenskadorna en försäkringsfråga som utreds. 

undefined
Himmelstalunds Brunnssalong är Norrköpings äldsta festlokal som legat på samma plats. 1733 gavs det tillstånd att bedriva krog för första gången i lokalerna.

Det lär dröja innan Brunnssalong kommer kunna hyras ut för bröllop och fester. Samhällsbyggnadskontoret kan idag inte sätta någon tid.

– Byggnaden är som sagt byggnadsminnesförklarad, varje moment ska utföras med traditionell teknik och i traditionella material. Det kommer att få ta den tid det tar att utföra momenten på rätt sätt, säger verksamhetschef Per Kempe på Samhällsbyggnadskontoret.

Karta: Himmelstalunds brunnssalong
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!