265 000 kronor gick till årets kultur-och idrottsstipendiater

Under tisdagen hölls stipendieutdelningen för årets kultur-och idrottsstipendiater i Stadshuset. Den största summan gick till skådespelaren Tobias Almborg som i sitt tacktal riktade en pik mot politikerna i kommunen. "Våra folkvalda politiker borde ha anständigheten att stå över den retorik som används idag", säger han i vår intervju efter utdelningen.

Linus Jönsson är en av dem som tog emot stipendium.

Linus Jönsson är en av dem som tog emot stipendium.

Foto: Alva Nilsson

Norrköping2024-09-17 17:24

Norrköpings kommun delade under tisdagskvällen ut idrottsstipendium, kulturstipendium till Moa Martinsons minne, Jonas Jacobssons stipendium, Pernilla Wibergs stipendium, kulturstipendium, föreningsledarstipendium samt stipendium med inriktning på stöd och engagemang i anslutning till idrottsaktiviteter.

– Vi har delat ut stipendier i många år här i Norrköping. Som ett stöd och uppmuntran, säger ordförande för kultur- och fritidsnämnden Päivi Johansson (M).

Kvällens största stipendium, kulturstipendium till Moa Martinsons minne, gick till skådespelaren Tobias Almborg. Stipendiesumman är en krona för varje invånare i Norrköping, vilket landar på 145 153 kronor.

Vad kommer du att använda pengarna till?

– Jag kommer att köpa mig lite till att kunna skriva dramatik vid sidan mitt ordinarie arbete, säger skådespelaren i en intervju efter utdelningen.

I sitt tacktal framförde Tobias Almborg sin åsikt om vikten av en gynnsam kulturpolitik. 

"När vissa personer säger att kulturen inte är beredd att bidra eller är för bortskämd för att vara med och göra besparingar så är det inte bara felaktigt, utan också med uppvisning i okunskap. Eller ännu värre, ett medvetet sätt att piska upp en debatt där det enda målet tycks vara att få ett starkare vi och dem", sade Tobias Almborg i sitt tacktal.

I ditt tacktal märktes en viss pik mot kulturpolitiken som varit, vad ville du föra fram?

– Jag ser en fara i den kulturpolitik som förs idag. Framförallt tycker jag att vi borde kunna stå över den retoriken som används idag, speciellt våra folkvalda politiker borde ha anständigheten att stå över den, säger Tobias Almborg.

Norrköpings kommun föreningsledarstependie tilldelades Youliana Youssef som är scoutledare och verksam i ungdomsstyrelsen SOUF i S:ta Maria Norrköping. 

"Vi hjälper ungdomar att hitta rätt i livet genom att erbjuda stöd och gemenskap. Jag hoppas även att fler engagerar sig i detta viktiga arbete för ett tryggare Norrköping", sade Youliana Youssef i sitt tacktal.

Även Riksidrottsförbundet och deras lokala organisation var på plats för att dela ut utmärkelser. Svärtinge SK fick utmärkelsen årets värdefulla förening. Ronny Henrysson och David Henrysson från Simonstorp IF fick utmärkelse för årets värdefulla idrottsledare.

Här är alla stipendiater

Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne tilldelas skådespelaren och dramatikern Tobias Almborg. Stipendiesumman är 145 153 kronor.

Norrköpings kommuns kulturstipendium till unga lovande talanger tilldelas Nicole Biegniewska, violinist, och Flora Marmefelt, textilkonstnär. Stipendiesumman är 20 000 kronor för var och en.

Norrköpings kommuns föreningsledarstipendium tilldelas Youliana Youssef, SOUF S:ta Maria Norrköping. Stipendiesumman är 10 000 kronor.

Norrköpings kommuns idrottsstipendium tilldelas Rebecca Hassall, Norrköping Roller Derby och Elias Rosenqvist, BK Friskyttarna. Stipendiesumman är 10 000 kronor för var och en.

Norrköpings kommuns Pernilla Wibergs stipendium tilldelas My Cato, IFK Norrköping. Stipendiesumman är 20 000 kronor.

Norrköpings kommuns Jonas Jacobssons stipendium tilldelas Linus Jönsson, Tjalve Friidrott Norrköping. Stipendiesumman är 20 000 kronor.

Norrköpings kommuns stipendium med inriktning på stöd och engagemang i anslutning till idrottsaktiviteter tilldelas Maria Holm och Magnus Bodin, Vita Hästen fanz. Stipendiesumman är 10 000 kronor.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!