20 sjuksköterskor berättar om läget – med namn och bild

Vi har haft kontakt med över 100 sjuksköterskor som berättar om situationen på Vrinnevisjukhuset. Många av dem oroliga över hur sjuksköterskebristen ska påverka personalen och patienterna framöver.

Här är 20 av de 107 sjuksköterskor som för oss har beskrivit sin vardag på Vrinnevisjukhuset.

Här är 20 av de 107 sjuksköterskor som för oss har beskrivit sin vardag på Vrinnevisjukhuset.

Foto: David Hernqvist, Privat

Norrköping2023-03-01 20:08
undefined
Jenny Cassel, 37, medicinkliniken: "Flera fast anställda sjuksköterskor funderar på att sluta med risk att denna onda spiral fortsätter. Våra dialyspatienter riskerar att få sämre vård som följd."
undefined
Rebecca Jarander, 24, medicinkliniken: "Det absolut största problemet är sjuksköterskebristen. På min avdelning har det slutat över 17 stycken sjuksköterskor på ett år. Många av dem var erfarna och avdelningen har tappat mycket kompetens."
undefined
Anna Benckert, 35, kirurgiska avdelningen: "Ofta skriver vi ut patienter som precis är såpass medicinskt friska att de kan skrivas ut, men allt som oftast ber patienten om att få stanna något dygn till, vilket i dagsläget är ogörbart då det innebär att vi inte får en ledig sängplats för en cancerpatient som redan ligger på operationsbordet, eller en patient som väntat många timmar på akuten. Det märks att vi allt oftare tänjer på den gränsen när någon ”kan” gå hem. Ingen vill ha det så här, läkarna blir ständigt påminda om att skriva ut patienter, vi alla vet hur det ser ut med vårdplatser och försöker göra så gott vi bara kan".
undefined
Maria Pusa, 63, LAH: "Den här gången känns det fruktansvärt att inte kunna ha avdelningen öppen då det ju är kaos på övriga sjukhuset som vi ju i normalfall avlastar med våra vårdplatser."
undefined
Jonas Levin, 37, specialistsjuksköterska, akutvårdsavdelningen: "Vi har i grund och botten en välfungerande verksamhet. Personalgruppen är fantastisk och det finns ett enormt driv att utveckla och förbättra. Men det finns en djup oro i mig att vi passerar en gräns där sjuksköterskorna inte orkar mer om situationen på sjukhuset fortsätter eller förvärras. Jag vill inte förlora fler kollegor och riskera att allt det fantastiska vi byggt upp raseras".
undefined
Petra Höglund, 42, kirurgmottagningen: "Jag jobbar där vi bland annat tar hand om patienter med tjocktarmscancer, före och efter operation eller behandling. Vi har fått stryka eller skjuta på canceroperationer på grund av att det inte finns några vårdplatser till patienten efter operation."
undefined
Josefine Björklund, 25, gynekologiska avdelningen: "Sjuksköterskebristen har resulterat i att patienterna inte får den vård de förtjänar, vi hinner inte längre med att ge en bra omvårdnad".
undefined
Mattias Lindberg, 36, ortopedmottagningen: "Vi som är en avdelning där det inte är samma brist på sjuksköterskor får ta emot patienter från avdelningar som inte kan ha vårdplatser öppna på grund aa deras brist på sjuksköterskor. Det gör att vi tar om hand om patienter vars sjukdomsproblematik inte är den vi vanligtvis jobbar med".
undefined
Hilde Elvenes, 54, intensivvårdsavdelningen: "Det är sagt att vi inte ska ha det så här varje dag, men när det är fullt på andra avdelningar påverkar det oss med. Patienterna kan vänta för att komma till vår vårdavdelning, då är vi pressade att hen tar upp platser för andra patienter som kanske bör komma snabbt till oss".
undefined
Gunnar Holmström, 35, urologmottagningen: "På mottagningen har vi i sig ingen sjuksköterskebrist. Vi blir dock påverkade av sjuksköterskebristen därför att vi inte längre har lika många vårdplatser på vår mottagning, våra arbetsuppgifter har ändrats och vi får hitta på allt mer kreativa lösningar för att patienter inte ska behöva inneliggande vård".
undefined
Hedda Rundgren, 26, sjuksköterska, medicinkliniken: "Så länge regionen ligger lågt i sina löner kommer det inte vara attraktivt att söka sig hit. Höj grundlönen, locka tillbaka sjuksköterskor som valt andra verksamheter där lönen är bättre, och lyft den personal som valt att stanna kvar trots den ohållbara arbetsmiljö som råder. Läget på sjukhuset blir värre för varje dag, vi behöver fler sjuksköterskor".
undefined
Anneli Johansson, 63, kirurgmottagningen: "De som arbetar i 24/7 verksamhet ska bra OB-ersättningar och arbetstidsmodeller som gör att arbetstiden/vecka är lägre för att orka arbeta kvar".
undefined
Camilla Skagervik, 55, specialistsjuksköterska, kirurgmottagningen: "Det är ständigt ett pusslande med hela sjukhuset för att kunna hjälpa så många sjuka patienter som möjligt. Förr kunde man hjälpas åt mer då det alltid fanns plats på någon avdelning, men den senaste tiden har det varit överfullt på alla avdelningar. Detta gör att arbetet blir stressigt och svårplanerat och medför även en etisk stress".
undefined
Ida Borvall, 24, hjärtavdelningen: "Jag skulle minska arbetstiden för en högre lön! Jag tycker att grundlönen borde höjas så att lönen på 100 procent borde tjänas på en 80 procents tjänst".
undefined
Kelly León Alvarez, 24, gynekologiska avdelningen: "Höj lönen ordentligt, 10 000 kronor extra i månaden, dels för att vi förtjänar det för ansvaret och jobbet vi har. Utan oss stannar vården. Men även för att kunna locka fler sjuksköterskor att vilja jobba i slutenvården. Bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö, fler sjuksköterskor leder till att vi slipper ta extrapass eller bli inbeordrade att jobba dubbelpass".
undefined
Kajsa Askhed, medicinkliniken: "Höj löner, som nyutbildad sjuksköterska med sex månaders erfarenhet får man 60 000 kronor om man väljer att gå som hyrsjuksköterska. Det är ett hån mot oss som stannar och försöker att upprätthålla en avdelning".
undefined
Rebecka Wihlstrand, 40, medicinkliniken: "Att en hyrsjuksköterska kan få upp mot närmare 70 000kr i månaden är det en lösning? Flera av mina kollegor går till hyr eller kommunen där arbetsvillkor och lön är bättre och ansvaret mindre".
undefined
Jorun Jonsson, 35, kirurgmottagningen: "Om jag skulle jag vara anställd på ett hyrföretag skulle jag ha en månadslön på närmare 60 000 kronor, det är nästan dubbelt så mycket som jag har nu".
undefined
Annki Svedberg, 47, medicinkliniken: "Höj grundlönen till alla – minst 5 000 kronor – för att visa att man bryr sig om alla medarbetare – oavsett yrkeskategori och att man värderar sin personal".
undefined
Isabella Böhm, 33, kirurgmottagningen: "Jag skulle höja lönerna för att minska klyftan mellan hyr och sjuksköterskorna främst. Sen skulle jag också börja visa uppskattning för de som gör något extra för regionen".
Karta: Vrinnevisjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!