20 personer vill stoppa satsningen

Hästkrematoriet har skapat många upprörda känslor i bygden. Miljökontorets beslut har överklagats av 20 personer som vill stoppa satsningen.

Norrköping2013-07-08 06:30

Det blir länsstyrelsen i Södermanland som får avgöra om kommunens miljökontor gjorde rätt, när man handlagt Ingela Adolfssons och Tomas Öhrlings ansökan. Beslutet är fattat på så kallad delegation. Det vill säga att det har fattats av en tjänsteman på Nyköpings kommun.

För lite information

Kritikerna som överklagat menar att beslutet fattats på felaktiga grunder och med för lite information.

Främst är det människor i närheten av gården i Norrtorp som överklagat. De har också skickat sitt överklagande för kännedom till Norrköpings kommun och länsstyrelsen i Östergötland, eftersom krematoriet ligger på gränsen mellan de två länen.

De menar bland annat att det bor betydligt fler människor i krematoriets närhet än kommunens utgått ifrån. Man hävdar att det finns cirka 50 hushåll som berörs. Man är orolig för lukt och utsläpp i luft och vatten, men också för hanteringen av döda djur och för smittsamma sjukdomar.

Stor mängd aska

Gårdens trekammarbrunn bedöms som för liten att ta emot det spolvatten som uppstår när man gör rent transportfordonen.

Hanteringen av den stora mängden aska, ett ton per år, oroar också.

Enligt ansökan vill paret bränna 50 ton om året.

– Vid 50 ton går gränsen för att det ska vara ett så kallat anmälningsärende, som inte kräver miljötillstånd. Däremot har vi tagit beslut om försiktighetsmått, det vill säga att vi ger restriktioner som ska följas, när verksamheten är igång, säger Ingela Börjesson, som handlagt ärendet på Nyköpings miljökontor.

Miljötillstånd

Den ugn som man köper in klarar betydligt mer än 50 ton och grannarna är oroliga att verksamheten kommer att utvidgas.

– Om detta skulle ske kommer de att behöva söka miljötillstånd och då blir det en helt annan handläggning, säger Ingela Börjesson, som ringt runt till andra miljökontor med hästkrematorier om deras erfarenheter av störningar som lukt och annat.

Sex månader

På länsstyrelsen håller man just nu på att sätta sig in i ärendet.

– Ett första steg är att vi skickat ett brev till kommunen, där vi ber dem svara på synpunkterna i överklagandena. De har fått tre veckor på sig. Vår arbetsbelastning med många ärenden, som redan ligger och väntar, gör att vi nog inte kan fatta ett beslut förrän om tidigast sex månader, säger handläggaren Anita Falkenhall på länsstyrelsen i Nyköping.

I dagarna fick krematoriet dessutom bygglov. Om detta också kommer att överklagas återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om