Måndagen 24 februari kallades personalen på Norrköpings Stadsbibliotek till ett möte med sina arbetsledare. Där blev de informerade om den kompetenshöjning som ska ske inom hela biblioteksverksamheten.
Främst handlar det om ett varsel på, som mest, ett 20-tal biblioteksassistenter – för att anställa ny personal med högre utbildning.
– Vi kallar det för en kompetensväxling. Vi gör den för att vi behöver utveckla, kvalitetshöja och skapa en mer robust och dynamisk organisation än vad vi har i dag, säger Eva Hanzén, kulturchef på Norrköpings kommun.
Hon jämför processen med utvecklingen för fritidsgårdarna, som i fjol tvingades varsla personal på grund av besparingsåtgärder. Då fick främst fritidsgårdsassistenter lämna sina anställningar. Nu annonseras de tjänsterna ut på nytt, men med högre krav på utbildning.
– Det har fallit väldigt väl ut nu när vi växlar upp fritidsgårdsverksamheten igen. Då återanställde vi inte fritidsgårdsassistenterna, utan vi nyanställer nu fritidsledare med lämplig eftergymnasial utbildning, säger Eva Hanzén och fortsätter.
– Nu gör vi samma resa på biblioteken. Vi har inget besparingskrav på biblioteken, men vi har många andra krav. Det ska vara mer dynamik i verksamhetens öppettider. Vi ska vara mer tillgängliga för våra besökare både digitalt och fysiskt. Det är ett annat samhällsklimat i dag mot tidigare och det är väldigt många praktiska göromål som vi inte längre gör. Därför behöver vi göra en omorganisering, med fokus på kompetenshöjande inriktning, fortsätter Eva Hanzén.
I dag jobbar cirka 65 personer på Norrköpings bibliotek, varav cirka 20 är assistenter. Källor till NT anger att tre biblioteksassistenter kan komma att undantas från varslet. De som kommer att beröras av varslet är personal från 40 år och uppåt.
De nya rollerna som ska ersätta biblioteksassistenterna är bibliotekarier, bibliotekspedagoger, kulturpedagoger och verksamhetsutvecklare.
– Om vi fasar ut ett antal tjänster så kommer vi inte att anställa rakt av, det vill säga att det blir inte lika många som kommer in. Men där är vi inte framme riktigt ännu, säger Eva Hanzén, som betonar att kommunen är i början på processen.
Personalens kompetens går inte att bygga på?
– Det finns möjligheter i gruppen. Det finns de i dag som är assistenter och som har påbörjat en bibliotekarieutbildning. Där finns det möjlighet att färdigställa den så klart. Sedan finns det i gruppen specialkompetenser som är undantagna. Exempelvis lastbilskörkort, som behövs till biblioteksbussen, oväntat nog. Men vad vi behöver på biblioteken i dag är en högskole- eller universitetsutbildning som är relevant, säger Eva Hanzén.
De flesta av biblioteksassistenterna är i dag anslutna till fackförbundet Vision. Joakim Unnerbäck är utvecklingsstrateg på Vision och konstaterar att de inte har kopplats in ännu.
– Den viktigaste rollen som vi har är att övervaka det. Att man följer lagen om anställningsskydd och det kollektivavtal som styr den här typen av verksamhet. Det är vår roll, att det går rätt till och att vi via samtal kan försöka mildra konsekvenserna så mycket som möjligt för de drabbade, säger Joakim Unnerbäck.
I takt med att omvärlden förändras, är det inte normalt att personalen också fortbildas?
– Det är saker som vi tycker är viktigt som förbund. Som enskild medarbetare har man också ett ansvar att ta de utbildningsinsatser som finns. Bollen ligger ungefär där, att arbetsgivaren ser till att ha en uppdaterad personal. Annars blir det konsekvenser som inte är önskvärda för den enskilde, säger Joakim Unnerbäck.
Ingen av de bibliotekarieassistenter NT har haft kontakt med vill uttala sig.
En anställd, som inte kommer att omfattas av varslet, beskriver stämningen som tryckt på Stadsbiblioteket efter mötet då arbetsgivaren informerade om kompetensväxlingen.
– Det fanns ingen chans att ställa frågor och det har bidragit lite till den tryckta stämningen på arbetsplatsen. Arbetsgivaren sa väldigt tydligt vad de ville göra, det var inga omsvep om hur de skulle göra och varför. Så här är det. Inga frågor fick ställas på mötet, utan det tas med i ett enskilt rum med enskild chef.
Vad tänker du?
– Att det blir få personer som kommer att ersättas. Om vi anställer fem–sex till, hur ska de kunna ersätta 19 personers arbete? Det säger sig självt att det väcker oro och vad kommer hända med verksamheten, frågar sig medarbetaren.